Събития Санкциите, наложени от Русия върху стоки от Европа и САЩ, могат да доведат до инфлация на рублата

Санкциите, наложени от Русия върху стоки от Европа и САЩ, могат да доведат до инфлация на рублата

Събота, 09 август 2014 г., 14:45
Размер на буквите

Санкциите, наложени от Русия върху стоки от Европа и САЩ, могат да доведат до инфлация на рублатаКои вносни храни ще бъдат засегнати от новите мерки на Русия – това ще стане ясно едва когато Москва публикува пълния списък. Според Алексей Алексеенко, съветник в руската Служба за контрол на храните, вероятно ще бъде забранен целият внос на плодове от държави в Европейския съюз.

Вече действа забраната за внос на пилешко месо от САЩ. През последните две десетилетия евтиното пилешко месо от САЩ беше много популярно в Русия и руснаците дори му лепнаха прозвището „бутчетата на Буш”. В момента Русия може сама да задоволи нуждите си от пилешко, но със свинското и говеждото ще срещне затруднения, пише Дойче Веле.

На пръв поглед Русия показва мускули и санкционира Запада, но всъщност страната се намира в рецесия и Москва много внимава с предприеманите мерки. Руските управници следват принципа да налагат санкции единствено в онези области, където Русия може сама да задоволява нуждите си или пък има алтернативни доставчици. В сътоветния декрет на Путин изрично се казва, че списъкът подлежи на промяна, а руските служби трябва да гарантират доброто предлагане в магазините и да предотвратят повишаване на цените. Президентът изрично настоява да се подпомагат местните производители и да не се вреди на потребителите.

Полските ябълки и круши досега задоволяваха една трета от нуждите на руския пазар. След като Русия спря вноса им, директорката на руския Институт по селскостопански маркетинг Елена Тюрина прогнозира, че цената им ще се повиши с 30 - 40 процента. Досега европейските зеленчуци задоволяваха 14 процента от потребностите на Русия, а европейските плодове – 20%. Русия внася от Европа и значителни количества млечни продукти, а от САЩ – месо и живи говеда. Миналата година Русия е внесла храни на обща стойност 43 милиарда долара. Според вестник Комерсант сегашните санкции навярно ще свият този внос с около 10 на сто, тоест – засегнати ще бъдат храни за около 4 милиарда долара. Това може да доведе до свръхпредлагане на хранителни продукти на вътрешния европейски пазар, смятат германски наблюдатели.

В Русия действа една така наречена „Доктрина за подсигуряване на храни”. Според нея страната покрива сама 85% от нуждите си от месо. При млечните продукти са 90%, при картофите дори 95%, а при рибата – 80 на сто. Общо вносните храни са около 25 - 30 процента от всички храни в Русия. С други думи, никой не си прави илюзии, че сегашните забрани за внос на храни могат да се компенсират със собствени сили. Страната ще търси алтернативни доставчици, но дори когато и ако ги намери, ще са необходими месеци, докато търговията потръгне, а доставчиците и търговците на място се пренастроят.

Руската централна банка вече предупреди, че нараства опасността от инфлация. Според изчисленията на финансисти ограниченията на вноса на свинско месо, които влязоха в сила миналата пролет, вече са покачили цената му с 20%. Като се има предвид, че в момента руската икономика изобщо не расте, експертите вече говорят за стагфлация.

Новите санкции, наложени от Путин, засегнаха и страните в Югоизточна Европа, включително България. Сърбия обаче, която не участва в европейските санкции срещу Русия, в момента се надява да увеличи износа си – отчасти и за сметка на „наказани” страни като България и Черна гора. Австрийският вестник Ди Пресе отбелязва, че за тези две страни е мъчително да участват в европейските санкции, защото България е зависима от руския газ и ще има полза от „Южен поток”, а Черна гора ще се лиши от много руски туристи. Румъния най-категорично се дистанцира от Русия, включително и поради това, че има достатъчно собствени резерви от природен газ. Букурещ обвинява Москва, че се опитва да дестабилизира Черноморския регион и че оказва натиск върху Молдова. Но от санкциите на Путин ще пострада и румънският износ на храни за Русия.

* * *

Институт за пазарна икономика: Руските санкции не будят особена тревога

Забраната на вноса на селскостопанска продукция и храни в Русия от страни, които са въвели икономически санкции спрямо нея, няма да засегне в значителна степен българската икономика. От публикувания списък със забранени стоки, както и от анализ на външнотърговските данни, може да се каже, че отделни браншове и фирми ще изнесат тежестта на санкциите. И то ако приемем, че няма начин да ги заобиколят. Като цяло обаче няма големи основания за тревога.

В действителност Русия не е първостепенна дестинация за българския износ. Износът за Москва представлява 2,6% (1,1 млрд. лв.) от общия износ на страната ни през 2013 г., като тежестта му не се изменя значително през последните пет години. Според стандартната международна външнотърговска класификация (SITC) на сегмента „Храни и живи животни” се падат 59 млн. лв. от тази сума – 5,5% от износа на България за Русия и 1,2% от общия ни износ  на храни и живи животни. В структурата на тази сравнително незначителна сума все пак има няколко сектора, чиято експозиция е по-значителна.

Най-засегната ще бъде консервната промишленост и по-специално производителите на туршии и компоти, при които близо 14% (14,4 млн. лв.) от износа е насочен към Русия.
На второ място идва износът на риба и морски храни, при който около 9% (4,2 млн. лв.) е насочен към Русия от две години насам. Става въпрос основно за производството на лаврак.
На трето място са пресните плодове. Голяма част от българските череши (75%), праскови (35%) и меки плодове (ягоди, малини, къпини – 47%) се изнасят на руския пазар на обща стойност малко над 10 млн. лв. При една част сезонът вече е приключил, при други е още в разгара си.     

По отношение на замразените и охладени меса от различни животни, България би могла да се притесни от санкциите точно толкова, колкото и Румъния – няма как да се забрани нещо, което го няма. Износът на месо за Русия в стойностно изражение е, меко казано, символичен и се изчислява в десетки хиляди левове. Единствено през 2012 г. достига „зашеметяващите” шест милиона лева, което изглежда се е случило благодарение на голяма пратка магарешко месо. Подобна е и ситуацията с месните произведения и колбасите.

Въпреки че в последните пет години време износът на млечни продукти за Русия расте в стойностно изражение, той все още е под 2 млн. лева и представлява едва 0,6% от общия износ на млечни произведения.

Като цяло ограниченията върху търговията с Русия не будят сериозни притеснения, освен за някои отделни производства и компании. Остава да стои въпросът и доколко руската държава е склонна да пресича възможностите за заобикаляне на тези ограничения, тъй като вратички съществуват, а големият губещ ще бъде руският потребител. И сега част от партидите с плодове, които напускат страната ни в посока Русия, минават през буферни държави, където се слагат други етикети и стоката влиза в Москва със сменен произход.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |