Събития Данчо Данчев: Музеят на националното достойнство Шипка не може да остане без охрана (видео)

Данчо Данчев: Музеят на националното достойнство Шипка не може да остане без охрана (видео)

Петък, 08 август 2014 г., 11:22
Размер на буквите

Данчо Данчев: Музеят на националното достойнство Шипка не може да остане без охранаСимволът на свободата на България на паметния връх Шипка може да остане без полицейска охрана след 23 август, когато са честванията на 137-ата годишнина от Шипченската епопея. След последните промени в Закона за МВР Областната дирекция на вътрешните работи в Стара Загора няма правно основание и средства, за да обезпечи със собствен ресурс присъствието на униформени служители, съобщиха от пресцентъра.

Това обаче застрашава националното богатство от посегателства. Не става въпрос само за паметника Шипка. Националният парк-музей Шипка е с площ 2223 дка. Има общо 26 паметника, единственото възстановено бойно поле с окопите, с батареите и оръдията. Всяко оръдие тежи 700 кг отлежал бронз. Само за секунда можем да си помислим какво би станало, ако всичко това там не се охранява, коментира Данчо Данчев, директор на Националния парк-музей Шипка.

Издръжката на 8 полицаи на месец за охрана на Националния парк-музей Шипка възлиза на 19 500 лева, което годишно надвишава с близо 30 000 лева бюджета на Музея.

Алтернативата е частни фирми, които с доста по-малко средства биха могли да охраняват обекта, но полицейското присъствие е изключително важно на върха, като авторитет и респект и аз вярвам, че здравият разум ще надделее, защото Музеят на националното достойнство Шипка не може да остане без охрана, категоричен е Данчо Данчев.

Той е изпратил писмо до служебния министър на културата и очаква благоприятно решение на ситуацията, което да бъде взето съвместно с МВР.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |