Събития Отменена е 20-процентната такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце

Отменена е 20-процентната такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце

Четвъртък, 31 юли 2014 г., 16:58
Размер на буквите

Отменена е 20-процентната такса за такса за производителите на електроенергия от вятър и слънцеКонституционният съд обяви за противоконституционна въведената от началото на 2014 г. такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце, която беше въведена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета. Решението е подкрепено от 10 конституционни съдии.

Делото в Конституционния съд беше заведено от президента Росен Плевнелиев.

Таксата беше въведена с текстове в преходните и заключителни разпоредби и изменение на Закона за енергия от ВЕИ и е определена на 20% от приходите на производителите на енергията от вятър и слънце. Таксата се плаща на три месеца и ще се събира от НЕК или от съответното електроразпределително дружество. Тя ще се изчислява по формула, според която се умножават преференциалната цена по количеството изкупена енергия по 20%.

Правителството в оставка планираше да замени тази такса с друга, ако съдът я отмени. Управляващите очакваха, че по този начин в бюджета ще влязат 150 млн. лева, но не стана ясно за какво щяха да се използват тези приходи.

Председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова коментира пред Investor.bg, че е удовлетворена от решението. Конституционният съд възстановява и затвърждава върховенството на закона като неотменим принцип, коментира тя. По думите ѝ решението отправя мощно послание към всички инвеститори, че в България се гарантира стабилна инвестиционна среда и неприкосновеността на договорите е неотменим принцип.
По думите на Русенова досега от производителите на енергия от вятър и слънце са събрани над 100 млн. лева. Това е довело до закриване на работни места и отлив на инвестиции от сектора. Русенова обясни, че от бранша ще настояват тези пари да се ползват като социални помощи за енергийно бедните домакинства още през този зимен сезон.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |