Събития Стара Загора изгражда система за управление на битовите отпадъци и завод за преработката им

Стара Загора изгражда система за управление на битовите отпадъци и завод за преработката им

Вторник, 29 юли 2014 г., 14:39
Размер на буквите

Стара Загора изгражда система за управление на битовите отпадъци и завод за преработката имМинистърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов, кметът Живко Тодоров и ръководителят на управляващия орган на оперативна програма Околна среда Спиридон Александров направиха в землището на село Ракитница символична първа копка за изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците - Стара Загора.

Проектът е на стойност 52 млн. лева и се финансира от оперативна програма Околна среда 2007 - 2013 г. Европейското финансиране е от 42 млн. лева. Национално съфинансиране е в размер на  7,4 млн. лева и в проекта има и собствено съфинансиране от страна на общините в размер на 2,6 млн. лева. Бенефициент е Община Стара Загора, а партньори са общините Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Твърдица и Чирпан. Проектът включва изграждането на Регионален център за управление на отпадъците с Регионално депо за неопасни отпадъци, Общински център за рециклиране и Инсталация за сепариране и закрито компостиране, както и три претоварни станции  за битови отпадъци - в Казанлък, Гурково и Гълъбово.

Как ще управляваме отпадъците в днешно време е много важно, защото изискванията на ЕС и на българските граждани към околната среда, означават да полагаме сътветните грижи. Отпадъкът вече е суровина в България, затова трябва да имаме съответните съоръжения, за да го оползотворяваме. От години общината плаща отчисления, защото няма такова депо и колкото повече се бави това съоръжение, толкова повече ще  плащат гражданите, каза в словото си кметът Живко Тодоров. Той припомни за затрудненията през които премина проектът, с двегодишните съдебни спорове относно Оценката за въздействие върху околната среда и проекта за Подробен устройствен план, които бяха обжалвани на няколко инстанции, но в крайна сметка общината спечели делата.

По думите му, издадени са всички строителни разрешения и необходимите подробни устройствени планове. Гражданите няма от какво да се притесняват, технологията на строеж и на третиране на отпадъците не са опасни за тях. Работи се по проект за закриване на бившето сметище Мандра баир. Планираме и изграждане на завод за преработка на битови отпадъци, за да затворим цикъла на управлението им, допълни старозагорският кмет.

Тази регионална система за управление на отпадъците не е просто първа стъпка към подобряване на екологичното състояние на общините и намаляване на замърсяването. Тя ще подобри и услугите за събиране, транспортиране и обезвреждане на отпадъците от бита, заяви екоминистърът в оставка Станислав Анастасов. Той нарече проекта скок в ерата на ресурсно ефективната икономика, защото по думите му, с изграждането на комплексното съоръжение ще спрем да говорим за отпадъците като боклук, а ще ги приравняваме на ресурс.

Станислав Анастасов акцентира и на разделното събиране, което включва събиране, третиране и рециклиране на отпадъците като подчерта, че това изисква активната роля на гражданите. Според министъра, това е бъдещето, защото депото е временно решение и то ще изчезне след време. Като друг ефект за гражданите от изграждането на системата той посочи  чувствителното намаление на разходите за събиране и транспортиране. Това означава повече пари в джоба на гражданите, защото няма да плащат скъпа такса смет, означава и по-малко пари, хвърлени за смет, коментира министърът в оставка.

Строителните дейности стартираха с водосвет на мястото, определено за Регионален център за управление на отпадъците край Ракитница. На събитието присъстваха областният управител Живка Аладжова, председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов, ръководителят на проекта и зам.-кмет Йордан Николов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, Момчил Борисов от консорциума изпълнител, представители на общинската администрация, фирмите, които са изпълнители на дейности по проекта, общински съветници, медии и граждани.

Кметът Живко Тодоров подписа договора за изпълнението на проекта Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора на 14.03.2014 г. Регионалното депо за отпадъци на Стара Загора трябва да бъде готово до средата на 2015 г.

Чрез открита процедура за обществена поръчка за изпълнител е избран консорциум Иринополис - София, който вече има опит в изграждането на такова съоръжение.

землището на село Ракитница - символична първа копка за изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците - Стара Загора

землището на село Ракитница - символична първа копка за изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците - Стара Загора

землището на село Ракитница - символична първа копка за изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците - Стара Загора

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |