Събития България предлага все повече качествени стоки, които успешно се продават в Европа

България предлага все повече качествени стоки, които успешно се продават в Европа

Вторник, 29 юли 2014 г., 12:24
Размер на буквите

България предлага все повече качествени стоки, които успешно се продават в ЕвропаПрез 2014 г. продължава отчетеното в последните години развитие в търговските отношения между България и Австрия – българският износ леко се покачва, но австрийският спада. Обяснението се крие в цялостната обстановка. В България все повече производители предлагат качествена стока, която ценово е конкурентоспособна и затова може да бъде продадена успешно и в Австрия, и през Австрия в други държави.

Конкретно могат да се посочат облеклото, спортните стоки (например ски) и мебелите, посочва д-р Михаел Ангерер, търговски съветник към посолството на Австрия в България, в уводна статия към информационния бюлетин Бизнес новини от Австрия.

Забележително се покачва износът на медикаменти, продукти от стъкло, както и хранителни стоки. Към хранителните стоки: тук се наблюдава положителната страна на присъствието на чуждестранни търговски вериги в България – те купуват български висококачествени продукти, които предлагат на конкурентна цена, не само на българския пазар, а и като част от своя международен асортимент, и по този начин подпомагат българския износ и към Австрия. Успешните български производители нямат нужда от последно предложената от българското правителство силно упражнявана регулаторна намеса в отношенията между супермаркетите и доставчиците.

Що се касае до слабо развития австрийски износ, той се дължи на сдържаността на инвеститорите в България. В средносрочен план може да се очаква обрат в тази тенденция – изискванията за качество се повишават и правят инвестициите в модернизиране на производствената база необходими, като и в новия програмен период на ЕС има на разположение европейски средства. Така, би трябвало отново да има бизнес възможности за австрийския износ на технологии към България.

Очакванията на австрийските производители на промишлено оборудване по отношение на България са високи – към това, австрийското участие на Международния панаир в Пловдив е значително по-високо от предходните години. Очакваме многобройни австрийски предприемачи като участници в пътуването към София с цел проучване на пазара на 31 октомври 2014г., във връзка с официалното посещение на федералния президент Фишер в България.

Можете да посетете онлайн портала advantageaustria.org/bg и да се информирайте за актуалното състояние на предлагането от Австрия, така също и за нашите мероприятия в България.

Д-р Михаел Ангерер, след близо 8 години дейност като австрийски търговски съветник в България, обяви, че през септември 2014 г. ще напусна София. Той поема други задачи в Aussenwirtschaft Österreich във Виена. На мястото му от септември идва г-жа Улрике Щрака.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |