Събития Събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора започна без сериозни инциденти (видео)

Събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора започна без сериозни инциденти (видео)

Понеделник, 21 юли 2014 г., 09:56
Размер на буквите

Събаряне незаконни ромски къщи Стара Загора без сериозни инцидентиБулдозери влязоха в 7:30 часа на 21 юли в ромския квартал Лозенец в Стара Загора, където със заповед на кмета Живко Тодоров започна събарянето на първите 55 незаконни къщи и постройки. до 10:00 часа през първия ден бяха отстранени 18 от тях и се пристъпи към разчистване на терена.

Общо през първия ден от акцията са съборени 33 незаконни постройки. Градоначалникът и техниката бяха посрещнати от импровизирана барикада и жива верига от около 60 представители на ромския етнос. Акцията срещу незаконното строителство протича при масирано присъствие на жандармерия и полиция. Не се стигна до сериозни инциденти.
Жандармерист и двама полицаи са получили леки наранявания и охлузвания докато служители по време на изпълнение на служебния си дълг по опазване на реда и сигурността по време на събарянето на незаконните къщи в ромския кв. Лозенец в Стара Загора. Те са прегледани и им е оказана медицинска помощ. Срещу двама жители на квартала, хвърляли предмети по представителите на реда, е образувано бързо производство за причиняване телесна повреда по чл. 131 ал. 1, във връзка с чл. 130 от Наказателния кодекс. Те са задържани за 24 часа. Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Стара Загора.

Тези незаконни постройки трябва да бъдат премахнати и веднъж завинаги да се разбере, че в България, както и в Стара Загора също има ред и той трябва да се спазва, категоричен е кметът.

Нека хората си платят дворовете и незаконните къщи, настояват жители на ромския квартал. Те твърдят, че години назад във времето никой не е пречил на незаконното строителство и сега недоумяват, че къщите им могат да бъдат съборени.

Всички къщи обаче се намират в парк Борова гора и не могат да бъдат узаконени, както искат техните обитатели, защото теренът е публична общинска собственост. Общината неведнъж е давала възможност на притежателите на незаконни постройки да си изградят жилища, които да отговарят на необходимите условия. Нито един от тях не е заявил желание да бъда настанен другаде, нито е заявил желание да откупи отстъпено право на строеж. Предоставили сме терени над кв. Лозенец, където могат да бъдат изградени по законен начин жилища, но никой не потърси такъв вариант. Така, че диалогът беше до днес. Ние от днес трябва да приложим закона, заяви Живко Тодоров.

Независимо, че къщите са незаконни те са присъединени към водоснабдителната и електроразпределителната мрежа още преди години. Тогава по един или друг начин се е заигравало чисто политически с проблемите на тези хора и преди избори са били присъединявани към електричеството и водата, за да се използват техните гласове, коментира кметът на Стара Загора.

Преди събарянето къщите бяха проверени от дирекция Социално подпомагане и отдел Закрила на детето. Това не са старозагорски граждани, но който има нужда може да се обърне към дирекция Социално подпомагане - Стара Загора. Ще бъде консултиран на място и в случай на нужда - ще бъде подпомогнат, заяви Петя Чакърова, директор на Дирекция Социално подпомагане - Стара Загора.

До момента са определени за събаряне около 350 незаконни къщи в ромския квартал. След отстраняването им ще се въведе видеонаблюдение, за да се избегне ново застрояване. Община Стара Загора подготвя проекти за изграждане на водоснабдяване, канализация, инфраструктура и облагородяване на квартала.

В кв. Лозенец по време на събарянето на незаконните къщи бяха още: зам.-кметът Йордан Николов, който ръководи оперативния щаб, зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов, председателят на ОбС Емил Христов, общински съветници и представители на политически партии, на ОД МВР,  Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението, Центъра за спешна медицинска помощ, ВиК – Стара Загора, ЕВН, както и отговорните за процедурата служители от Община Стара Загора. Строителната площадка на незаконните строежи е оградена със сигнални ленти, а целият район е отцепен от полицията.

На терена работят два колесни багера и един транспортен автомобил на кооперация Синвекс, избрана чрез обществена поръчка за осъществяване на дейностите. Утре разчистването на терена продължава.

 

Събаряне на незаконни ромски къщи в Стара Загора

Събаряне на незаконни ромски къщи в Стара Загора

Събаряне на незаконни ромски къщи в Стара Загора

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |