Събития Недоволство и протести срещу отказани промени в разпоредбите на Закона за управление на отпадъците

Недоволство и протести срещу отказани промени в разпоредбите на Закона за управление на отпадъците

Петък, 11 юли 2014 г., 08:33
Размер на буквите

Недоволство и протести срещу отказани промени в разпоредбите на Закона за управление на отпадъцитеВъзмущение, съжаление и силно разочарование, свързано с липсата на реакция от страна на Народното събрание за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците се изразява в обща декларация на браншовите организации, обединяващи фирмите от сектора.

На 13 юли 2014 г. влизат в сила разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), с които се въвежда безкасово плащане за сделки с отпадъци от черни и цветни метали и физическите лица се задължават да предават безвъзмездно отпадъци от черни и цветни метали с битов характер и то само на общински площадки.

Депутатите трябваше да разгледат Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, според който за срок от 1 година се отлага забраната граждани да предават металните си отпадъци безвъзмездно, и то само на общински площадки.

Чрез процедурни пречки част от народните представители гласуваха въздържали се за провеждане на насроченото заседание и не допуснаха разглеждане на предложението за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците. По този начин беше отхвърлен единственият възможен вариант за продължаване на нормалната работа в сектора с металните отпадъци, се казва в декларацията.

Зад нея застават Българската асоциация по рециклиране (БАР), Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ), Българската браншова камара Феникс ресурс, Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската стопанска камара (БСК). Позицията на браншовите организации се споделя и от Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Палатата също настоява за решаване на проблема и провеждане на ново заседание на парламентарната Комисия по околната среда и водите и ускорено разглеждане на внесения законопроект за измененение и допълнение на Закона за управление на отпадъците.

Влизането в сила на приета през юли 2012 г. разпоредба за безвъзмездно предаване на метални отпадъци от гражданите само на общински площадки ще доведе до:

  •  тотален колапс за сектора, тъй като индустриалният скрап в страната е на изчезване;
  •  намаление с 50% на отпадъка, който се доставя до важни за икономиката ни предприятия, в т.ч. Стомана Индъстри –  Перник, Аурубис – Пирдоп, София мед и др.;
  •  бурно развитие на сивия сектор, защото площадките за скрап ще започнат да работят нелегално;
  •  съкращаване на минимум 10 000 служители от предприятия, обработващи метален скрап;
  •  600 000 души, които си изкарват прехраната чрез събиране на скрап, ще останат без доходи;
  •  масови фалити на фирми;
  •  загуба на инвестиции за над 2 милиарда евро,
  •  намалени приходи в държавния бюджет;
  •  стартиране на наказателни процедури срещу България и налагане на санкции от милиони евро от страна на ЕС, поради нарушаване на изискванията по Рамковата директива за отпадъците, за въвеждане на ефективно разделно събиране на металните отпадъци.

Отлагането на действието на цитираната разпоредба на Закона за управление на отпадъците е от изключително значение, предвид многократно даваните обещания, поети от политици и от МОСВ, че ще бъдат приети съответни промени и осигуряване на условия за непрекъсваема работа на сектора.

Парадоксалното е, че в България все още не съществуват общински площадки за безвъзмездно предаване на метални отпадъци, което означава, че от понеделник гражданите няма да има къде да предават металните си отпадъци.

В декларацията са посочени и поименно народните представители, които блокираха провеждането на насроченото заседание.

Организациите, заставащи зад настоящата декларация, настояват категорично за незабавно свикване на парламентарната Комисия по околната среда и водите и ускорено разглеждане на внесения законопроект за измененение и допълнение на Закона за управление на отпадъците. В противен случай, ще бъдат предприети ефективни протестни действия, както преди разпускане на 42-то Народно събрание, така и в хода на предстоящата предизборна кампания.

reciklirane-bransh

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |