Събития Банкова ваканция вместо спасяване на банки?

Банкова ваканция вместо спасяване на банки?

Събота, 28 юни 2014 г., 19:52
Размер на буквите

Банкова ваканция вместо спасяване на банки?На какво се дължи напрежението в банковата система? Според директора на Института за пазарна икономика Красен Станчев, проблемите на Корпоративна търговска банка са политически, а не финансови или икономически. Имаме една банка, която много бързо расте, съсредоточава в себе си депозити на държавни предприятия и привлича много бързо частни депозити.

Така тя действа на принципа на така нареченото политбюро, т.е. убеждаваш политиците да ти дадат сметките на държавните предприятия като клиенти. Когато обаче се развалят отношенията с "политбюрото", или пък то се разпадне, което се случва в момента в България, банката се оказва с проблем, защото междувременно държавните депозити са изведени оттам, а проблемът остава за сметка на частните спестители. Другата банка, която се подозира в подобни политически връзки (Първа инвестиционна банка), има имиджов проблем, защото страда от паниката на хората, породени от проблемите на другата засегната банка, казва Красен Станчев, цитиран от Дойче Веле (DW.de).

  • Нещо познато?

Не е възможно повторение на банковата криза от 1996 - 97 година, уверява директорът на Института за социални и политически изследвания проф. Нансен Бехар.

Нансен Бехар е привърженик на теорията за взаимовръзката между политическите и икономическите кризи, а България напоследък преживя сериозна политическа криза, която не може да няма и своето икономическо изражение, казва той. В България има определени кръгове, които са заинтересовани от разклащането на банките - това са хора с огромни заеми, имащи интерес от обезценяването на българския лев, и свързани с движението на парични средства на международния пазар.

  • Кой печели от атаката?

По подобен начин вижда нещата и Красен Станчев. На въпрос, кой печели от сегашната ситуация, той казва следното: "Това са хората, които имат заеми, но не искат да си ги връщат и тези, които ги защитават, са ясни: това са хората около Румен Гечев и други подобни вносители на това законодателство в сегашния парламент". Икономистът има предвид поправките в Закона за потребителския кредит, които според него са били внесени и приети, независимо от всички противни аргументи на икономисти, банкери и финансисти. "Ако бяха приети всичките радикални идеи на вносителите на тези поправки, това със сигурност щеше да разстрои банковата система", обяснява Станчев и допълва: "А фактът, че накрая се прие най-мекият измежду всичките варианти, означава, че същите тези хора сега могат да се опитват да използват възникналия проблем с КТБ, за да го прехвърлят изобщо към банковата система".

  • Банкова ваканция вместо спасяване на банки

Онези, които дърпат конците на тази организирана акция работят срещу националната сигурност и интересите на България, а не срещу конкретна банка, защото с действията си те намаляват шансовете на страната за членство в еврозоната и Шенген, предупреждава директорът на Института за социални и политически изследвания проф. Бехар. Друг риск е свързан с финансовата стабилност на страната: ако започнат да се спасяват банки - първо КТБ, после ПИБ и т.н., това неминуемо ще доведе до срив на валутния борд в България, прогнозира Красен Станчев. Затова, според него, банките не трябва да се спасяват. Вместо това е разумно да се обяви тъй наречената банкова ваканция - банките да не работят за определен срок. Ако за няколко дни те престанат да извършват сделки, това ще се отрази зле на бизнеса, но пък ще спре атаките срещу банките, каза Станчев.

Българската банкова система е стабилна - с добра ликвидност и достатъчно минимални резерви, които са два пъти по-високи, отколкото в Европа. В този смисъл хората с малки депозити трябва да бъдат спокойни, защото техните влогове са защитени, посочва още директорът на Института за пазарна икономика.

* * *

Да поговорим за Пеевски и Василев

Банкер и депутат се скараха. Засега депутатът печели, а банката губи пари, добити по време на приятелството. В опит да сглоби поне част от историята Татяна Ваксберг (Дойче Веле) синтезира основните факти от този мафиотски сюжет.

Началото на тази история е с много далечна дата. Тя започва още по времето на кабинета „Станишев“, когато изпълнителната власт започва да фаворизира някои банки. Една от тях е Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. Към момента, в който правителството на ГЕРБ поема управлението през 2009 година, КТБ вече държи 35 на сто от парите на всички държавни предприятия. Тази новина е съобщена от новия министър на финансите Симеон Дянков и оставя впечатлението, че става дума за нередност, сътворена от предишния кабинет, която скоро ще бъде отстранена. Но се случва точно обратното - няколко месеца по-късно, по време на управлението на ГЕРБ, в банката вече постъпват 48 на сто от парите на държавните предприятия. Тази информация е също официална - министерството на финансите я предоставя на Съюза на издателите.

Цветан Василев винаги е отричал в този ръст да има нещо съмнително - нищо, че показателите на банката му приближават тези на пещерата на Аладин: през 2012 година вестник „Капитал“ изчислява, че КТБ е най-бързо растящата банка в страната - нейните активи са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система.

Това развитие съвпада с друг подозрителен процес - още по времето на Тройната коалиция, управлявана от Сергей Станишев, на медийния пазар се появява непознат собственик. Той не просто изкупува стари медии и създава нови, но и завзема огромна част от разпространителската мрежа, както и печатницата ИПК „Родина“. Купувачът е Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски. Първата покупка на медии е осъществена през 2007 година с кредит от КТБ. Този факт бе съобщен от Софийската градска прокуратура, а като журналистическо разкритие е известен поне от 2010 година.

  • Скандалът днес

Без цялото това припомняне днешният скандал би могъл да изглежда като нещо извънредно. В действителност обаче той е закономерност. Това, което се случва днес, е просто фаза от един криминален процес, развил се безконтролно благодарение на зависимата съдебна система. И благодарение на още нещо: че малкото гласове, които навреме разкриха и разказаха горната история, бяха обвинени, вместо да бъдат чути. Днес снежната топка вече е достигнала непосилни за окото размери.

Според медиите хронологията на последните събития изглежда така:

Някога партньори, днес банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски са в конфликт и в процес на „подялба“ на активите, към които съвместно са имали отношение. Според mediapool.bg в основата на спора стоят около 100 милиона лева, за които КТБ смята, че ѝ принадлежат. На пресконференция в началото на седмицата от КТБ заявиха, че навремето са отпуснали кредит за над 25 милиона лева на дружеството „Булгартабак холдинг“, с което се свързва Делян Пеевски. Преди месец обаче длъжникът е спрял да си изплаща кредита. Пак според КТБ банката трябва да получи още около 80 милиона лева от печалбата на „Булгартабак“ за миналата година, тъй като КТБ държи 6 на сто от акциите на компанията. Банката не получила въпросните пари, защото мажоритарният собственик решил да не се изплащат дивиденти.

Според вестник „Капитал“ КТБ е опитала да внесе предложение за смяна на ръководството и за изплащане на дивидентите на предстоящото общо събрание на акционерите. Този опит е бил осуетен от Агенцията по вписванията, която е отказала да обяви поисканите от КТБ допълнителни точки в дневния ред.

Според изпълнителния директор на КТБ Георги Христов, банката е завела дела срещу фирми-длъжници, за „които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от господин Пеевски“.

Пеевски на свой ред отрече да е длъжник на банката. От „Булгартабак“ също казаха, че (вече) нямат кредити в КТБ и че са „в процес на закриване на всички свои банкови сметки в КТБ“.

Според по-рано постъпила информация на сайта Club Z, кредитите на тютюневия холдинг се прехвърлят към държавната Българска банка за развитие.

  • И още факти

Повечето медии обобщават, че Цветан Василев вече е загубил битката за „Булгартабак“. И тепърва му предстоят нови загуби. За това свидетелства и решение на Софийския градски съд от вторник, с което се запорират сметките на други две дружества в КТБ. Решението е взето въз основа на твърдението на трета, свързана с Пеевски фирма, че двете дружества са нейни длъжници. Според вестник „Капитал“ консолидираните активи на двете дружества достигат 1.45 милиарда лева, а запорът може да засегне сериозно КТБ.

Според юристи, консултирани от изданието, последното съдийско решение е взето в нарушение на няколко главни принципа. Основният от тях е, че за компаниите се прилага законът на страната, в която е тяхното седалище. Една от засегнатите компании е регистрирана на Британските Вирджински острови, но съдия Ченалова от София е приложила към нея българския Търговски закон.

Прогресивното изтикване на Цветан Василев от управлението на държавно подпомаганите финанси е събитието, около което се развиха два допълнителни сюжета - гангстерските обвинения на единия участник, че другият иска да го убие, и инсценираната готовност на социалистите да подадат оставката на Пламен Орешарски.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |