Събития Представители на повече от 20 компании ще придружат Драгомир Стойнев в Китай

Представители на повече от 20 компании ще придружат Драгомир Стойнев в Китай

Четвъртък, 05 юни 2014 г., 10:55
Размер на буквите

Представители над 20 компании придружат Драгомир Стойнев КитайПредставители на около 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6 - 10 юни, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на посещението си в Китай министър Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското правителство и големи китайски компании в сферата на енергетиката, строителството, леката промишленост и туризма.

На 8 юни в град Нинбо министър Стойнев ще участва в министерската конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен, увеличаването на съвместните инвестиции и сътрудничеството в изграждането на инфраструктурни обекти.

Преди министерската конференция ще бъде открит и ежегодният международен панаир за потребителски стоки в град Нинбо. Повече от 20 български компании – винопроизводители, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника ще представят продуктите си на изложението. Участието им се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. По покана на Китайската Национална туристическа администрация и на туристическото бюро на Нинбо МИЕ ще представи предимствата на България като туристическа дестинация.

Конференцията в Китай е продължение на проведената в Румъния през месец ноември 2013 г. втора среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, където българската делегация бе ръководена от премиера Пламен Орешарски. На срещата в Букурещ китайският премиер Ли Къцян обяви желанието на Китай да удвои търговския обмен със страните от региона в рамките на следващите 5 години, както и потвърди интереса на китайските фирми да инвестират в ЦИЕ.

Китайската държава има 10 млрд. щатски долара кредитна линия за ЦИЕ. Техните интереси са в областта на транспортната инфраструктура (високоскоростни железопътни линии, пътища), енергетиката (включително ядрената), пристанищата. Китай проявява интерес към внос на висококачествени храни и селскостопански стоки: телешко, агнешко, млечни продукти, вина и други.

Китай е на второ място след Турция по износ сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1,875 млрд. щатски долара (увеличение със 7,8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13,1% ръст), а вносът - 1,013 млрд. долара (ръст от 2,9%).

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |