Събития Живко Тодоров: Спирането на средствата по оперативни програми поставя общината в трудна ситуация (видео)

Живко Тодоров: Спирането на средствата по оперативни програми поставя общината в трудна ситуация (видео)

Четвъртък, 05 юни 2014 г., 08:27
Размер на буквите

Живко Тодоров: Спиране средства оперативни програми ни поставя трудна ситуацияСпирането на средства по оперативни програми силно затруднява работата на местните власти в България. Община Стара Загора в момента реализира мащабен Интегриран воден проект по Оперативна програма Околна среда, който се изпълнява в график, като изключим проблемите на правителството със спирането на средствата по оперативната програма, които са за наша сметка. Това съобщи кметът Живко Тодоров.

В момента нито от програма ФЛАГ можем да ползваме ресурс, нито имаме плащания от самата финансираща програма и всички задължения, които имаме към изпълнителите се покриват от бюджета на Общината. Тези възможности обаче ще се изчерпят през следващия месец. И ако не се вземат мерки от страна на правителството, изпълнението на проекта ще се блокира, каза Живко Тодоров.

Във вторник Европейската комисия временно спря плащанията по приоритетни оси Интегрирано устойчиво градско развитие и Устойчиво развитие на туризма по Оперативна програма Регионално развитие, по която Община Стара Загора също изпълнява проекти. Центровете за настаняване от семеен тип, Зелена и достъпна градска среда и транспортният проект се финансират по ОП Регионално развитие и ситуацията е много сериозна. Има срокове за тези проекти и подписани договори с фирми-изпълнители. Ако не им се плаща ще съдят общините, може да има и провалени проекти, коментира кметът на Стара Загора.

В момента се извършва преасфалтиране на бул. Ген. Столетов в Стара Загора, заради некачествено реализиран проект от страна на фирмата изпълнител за нейна сметка. Паралелно с това се изпълнява и проектът Зелена и достъпна градска среда, който включва облагородяване на градинки и междублокови пространства. Предстои да бъде асфалтирана ул. Ангел Кънчев в отсечката между бул. Цар Симеон Велики и бул. Ген. Столетов. Ще бъдат изкърпени и новопоявили се дупки по пътните платна.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира и осуетеното през май месец от страна на полицията събаряне на незаконни къщи в ромския квартал Лозенец. Общината ще внесе нова писмо в Областната дирекция на МВР за осигуряване на необходимата охрана при отстраняването на постройките.
През следващата седмица ще поискаме среща с ръководството на полицията, но в широк политически формат, с участието на председателите на групите в Общинския съвет, за да създадем организация по отстраняването на незаконните къщи, заяви Живко Тодоров.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |