Събития Обновеният Античен форум Августа Траяна представи спектакъла Магия под звездите (снимки)

Обновеният Античен форум Августа Траяна представи спектакъла Магия под звездите (снимки)

Неделя, 01 юни 2014 г., 10:53
Размер на буквите

Обновеният Античен форум Августа Траяна представи спектакъла Магия под звездитеС бурни аплодисменти Стара Загора приветства изпълнителите от спектакъла Магия под звездите, с който тържествено беше открит възстановения Античен форум Августа Траяна. На Decumanus Maximus, където се срещат бъдещето и настоящето на древния град, вечерта на 31 май присъстваха хиляди старозагорци, представители на общинското ръководство, Общинския съвет, много общественици и културни дейци.

Това е само първото мероприятие, с което общината ще зарадва старозагорци. От тук нататък на Античния форум ще има много прояви. Намерението ни е да има безплатно кино на открито, на което ще могат да бъдат наблюдавани много български и руски филми, заяви в приветствието си кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Форумът ще бъде наситен с културни събития от програмата на Община Стара Загора през летните месеци, каза той.

В спектакъла, който е постановка на проф. Боньо Лунгов и режисьора Константин Каракостов, участваха актьорите от Държавен куклен театър, музикантите и хорът на Държавна опера – Стара Загора, танцьорите от общински фолклорен ансамбъл Загоре, ансамбъл Нашенци, детски фолклорен състав Траянци, музикантите от Общинския духов оркестър и студенти от класа на проф. Боньо Лунгов от НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, съобщиха от пресцентъра на общината.

Незабравимата вечер под звездите, край амфитеатралния аудиториум с колонадата и арките, завърши с празнични илюминации и фойерверки.

Античният форум в Стара Загора беше реставриран по проект Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция. Проектът е на стойност 4,4 млн. лева и се финансира от оперативна програма Регионално развитие. Дейностите обхванаха консервация и експониране на Западната порта и допълнителната външна крепостна стена, Форумния комплекс с аудиториум, площад и терми, главната антична улица Decumanus maximus, мозайка от антична сграда на ул. Ген. Столетов 113, антични подови мозайки и лапидарни паметници, античен басейн, портик с колонада и римска подова мозайка в източния двор на Регионалния исторически музей.
Част от проекта е и създадената интерактивна туристическа информационна система за туристите и гражданите. Мястото е атрактивно и във вечерните часове, когато античният комплекс се озарява от ефектно декоративно осветление.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |