Събития Нужни са координирани действия при големите енергийни проекти

Нужни са координирани действия при големите енергийни проекти

Петък, 30 май 2014 г., 12:35
Размер на буквите

Нужни са координирани действия при големите енергийни проектиМеждународен форум на тема Ролята на Сърбия в енергийния пазар на Балканите се проведе в сръбската сталица Белград. Участие във форума взе и Българската търговско-промишлена палата, която беше представена от главния секретар на Палатата Васил Тодоров. Конференцията е продължение на проведената във Варна през април дискусия относно ползите за бизнеса от проекта Южен поток.

Събитието се организира в партньорство между търговските палати от Сърбия, България и Унгария. На форума акцент беше поставен върху енергийния пазар на Балканите. Обсъдиха се перспективите за осигуряване на доставките на природен газ в Европа.

Васил Тодоров посочи необходимостта големите енергийни проекти да отговарят на три основни принципа: 1. осигуряване на безспорни ползи за бизнеса и обществото, 2. пълна прозрачност при планирането и реализацията на проектите и 3. диверсификация.
Главният секретар на БТПП подчерта, че в настоящия период в регионален план са необходими съгласувани действия на държавите за създаване на конкурентна пазарна алтернатива, намаляване на цените и разходите за енергията, подобряване на износа, разширяване възможностите за диверсификация и ефективно използване на възобновяемите енергийни източници.

Необходима е повече конкуренция и при производството на електрическа енергия на Балканите, по-голяма прозрачност при възлагането на обществени поръчки за енергийните проекти, включването на по-широк кръг от експерти при оценката.

Председателят на търговско-промишлената палата на Сърбия Желико Сертич и ръководителт на департамент Стратегии и енергийна политика в Министерството на националното развитие на Унгария Милош Шипош също изразиха положителна позиция относно необходимостта от координирани действия за успешното стартиране и реализиране на големи енергийни проекти в нашия регион.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |