Събития Фестивалът Златната липа събира в Стара Загора кинозвезди от цяла Европа

Фестивалът Златната липа събира в Стара Загора кинозвезди от цяла Европа

Понеделник, 26 май 2014 г., 11:56
Размер на буквите

Фестивал Златна липа събира Стара Загора кинозвезди цяла ЕвропаЗа втора поредна година Община Стара Загора подкрепя европейското кино. Градът е домакин на престижния международен форум за съвременно и качествено европейско филмово изкуство Златната липа.

След като дебютното издание на фестивала пожъна невероятен успех и привлече вниманието на критичната филмова гилдия и взискателната кино публика не само у нас, но и в чужбина, Златната липа 2014 вдига летвата още по-високо и обещава много вълнуващи изживявания на големия екран и незабравими срещи със звездите от европейското филмово изкуство, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Очаквано събитието ще събере в града на липите популярни и любими актьори и режисьори от България и цяла Европа. VIP гостът и голямата изненада за почитателите на европейското кино и гостите на фестивала тази година е големият италиански актьори и режисьор Джанкарло Джанини. Директорът на кино форума Златната липа Магдалена Ралчева ще му връчи награда Златна липа за цялостен принос, а самият Джанкарло Джанини по традиция ще засади липа в звездната алеята на липите, която община Стара Загора любезно предостави и определи да бъде на специално място в града - пред Операта. В деня на откриването на кино форума, на 31 май 2014 г. ще бъде излъчен най-новият филм на Джанкарло Джанини Комарджията, който няма да умре, заснет през миналата година от него като режисьор на лентата.

За престижа, амбицията и духа на международния филмов фестивал Златната липа2014 красноречиво говорят деветте филма, избрани да участват в конкурсната програма на тазгодишното му издание. Всички заглавия са умело подбрани, а лентите са заснети през последните 2 години.

Режисьорът Петър Попзлатев показва най-високо оценения български филм Аз съм ти по Роман без заглавие на Димитър Димов и Адриана на дъщеря му Теодора Димова. На екрана са само звезди - Жанет Спасова, Михаил Билалов, Владимир Пенев, Ирмена Чичикова, Захари Бахаров, Деян Донков, Владо Карамазов. Това ще бъде и официалната предпремиера на филма Аз съм ти, която ще се състои по време на фестивала Златната липа.

Небезизвестният руски режисьор Константин Лопушански влиза в надпреварата с Ролята. Внимание заслужават още лентите на полския режисьор Мачей Папшица Искам да живея, на австрийката Катарина Мюкщайн - Талеа, както и на гръка Янис Сакаридис - Дива патица. Струва си да видите още филма на шотландеца Греъм Хюз Практическо ръководство за едно грандиозно самоубийство и на белгийката Вивиан Гоффет - Ям Дам. За най-добър филм на второто издание на международния кино фестивал Златната липа ще се борят и лентите Керту на естонския режисьор Илмар Рааг и Божествена смяна на унгареца Марк Боджар.

В афиша извън състезанието ценителите на седмото изкуство ще видят още осемнайсет забележителни филмови заглавия от Италия, Германия, Белгия, Дания, Норвегия, Чехия, Полша, Русия и Естония.

Не по-малко впечатляващо е и българското игрално и документално присъствие в рамките на Златната липа 2014. Младият и талантлив актьор и режисьор Ники Илиев ще представи пред публиката в Стара Загора новия си филм Живи легенди. В него участват все известни имена като: Орлин Павлов, Димо Алексиев, Стефан Щерев, Саня Борисова-Илиева, Любомир Ковачев. Не остава незабелязано и присъствието на големия италиански актьор Микеле Плачидо.

Още един нов български игрален филм ще бъде излъчен по време на кино форума в Стара Загора. Това е лентата на режисьора Емил Христов Цветът на хамелеона, която също събира популярни родни артисти. Сред тях са: Руси Чанев, Христо Гърбов, Деян Донков, Руши Видинлиев, Ирена Милянкова, Самуел Финци, Светлана Янчева.

Филмовият фестивал Златната липа дава тласък за завръщане на документалното българско кино. Неговите почитатели ще имат уникалната възможност да се срещнат с четири изключителни документални филма, заснети през 2013 г. - Вапцаров. Пет разказа за един разстрел на режисьора Костадин Бонев, Живот почти прекрасен на Светослав Драганов, Ром Кихит на Петя Накова и Нина Пехливанова, както и Последните черноморски пирати на Светослав Стоянов.

Всички филмови прожекции по време на международния филмов фестивал Златната липа ще бъдат в Операта и в Библиотеката, а входът отново е свободен.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |