Събития 34 европейски филма ще бъдат представени на фестивала Златната липа 2014

34 европейски филма ще бъдат представени на фестивала Златната липа 2014

Петък, 23 май 2014 г., 16:04
Размер на буквите

34 европейски филма представеви фестивал Златната липа 2014Най-добрите нови европейски филми идват в България по време на Международния филмов фестивал Златната липа, който ще се проведе за втори път в Стара Загора. Златната липа е единственият форум за ново европейско кино, който се провежда у нас.

На 31 май е официалният старт на фестивала, който включва 34 нови филма от 14 европейски държави. 9 са лентите в конкурсната програма от Полша, Унгария, Белгия, Естония и други. Лентата на полския режисьор и сценарист Мачей Пепшица участва в конкурсната програма и дава сериозна заявка и доказателство, че европейското кино е на световно ниво. Искам да живея е филм по истинска история. Матеуш е момче с церебрална парализа, което в ранното си детство е диагностицирано като умствено изостанало без никакъв контакт с външния свят. След 25 години се оказва, че той е напълно нормален, интелигентен човек. Филмът-хроника за живота на Матеуш е вече с няколко награди и номинации: от 49-то издание на Chicago International Film Festival – 2 отличия, от 36-ия Фестивал на световното кино в Монреал 2013 с 3 награди, 5 от филмовия фестивал в Гдиня и още другия отличия.

Сценаристът и режисьор Мачей Пепшица е завършил политически науки и журналистика в университета в Силезия; сценаристика във Филмовата школа в Лодз; режисура в Държавната филмова школа в Катовице. Работил е като журналист, телевизионен и филмов сценарист. Носител е на многобройни награди и отличия на международни филмови фестивали за документалните си творби сред които The Different, By Knock-Out, I Am a Killer, както и за телевизионните си филми като Inferno и Feastof St Barbara. Дебютира през 2008 г. със Splinters, който печели награда за Най–добра актриса на МФФ в Кайро.

Полският режисьор не е добре познат на българската аудитория, затова Международният филмов фестивал Златната липа и директорът на кинофорума Магдалена Ралчева си поставят тежка, но изпълнима задача да популяризират съвременното и качествено европейско кино.

Началото на традицията, наречена Златната липа - млад по дух европейски кинофестивал, е поставена. И тази година в Стара Загора от 31 май до 4 юни прожекциите ще са безплатни в Старозагорската опера и в сградата на Регионалната библиотека Захарий Княжевски.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |