Събития Вестник Старозагорски новини: Пак ни излъгаха за обгазяването на Стара Загора

Вестник Старозагорски новини: Пак ни излъгаха за обгазяването на Стара Загора

Понеделник, 28 декември 2009 г., 21:19
Размер на буквите

Неблагоприятните атмосферни условия, автомобилният трафик и битовият сектор са причината за обгазяванията на Стара Загора с азотни оксиди преди Рождество Христово, гласи официалната версия на държавните институции. Както преди 3 години, така и сега военните - в случая полигон "Змейово", са оневинени с аргумента, че двете OPSIS станции на РИОСВ - Стара Загора, разположени в с. Ръжена и с. Остра могила, не са засекли наднормени стойности на атмосферния замърсител.

В този напев е и прессъобщението от пресцентъра на военното министерство, че количеството на изпитваните патрони и снаряди на 22 декември т.г. не можели да предизвикат такова замърсяване.

Премълчаните факти

Нито една държавна институция обаче не спомена факта, че в инфарктните за Стара Загора три предпразнични дни - 22, 23 и 24 декември, заедно с наднормените и надпрагови стойности на азотни оксиди, Автоматичната измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, дислоцирана на "Зеления клин" (малкият Боаз) е отчела и завишени стойности на сероводород.
Данните от Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух сочат, че при всяко превишение на концентрацията на азотните оксиди в старозагорския въздух се е повишавала и концентрацията на сероводорода. Така например в 17 часа на 22 декември т.г. - час преди големия азотен пик, заради който бяха затворени училища, детски градини и ясли, замерените стойности на азотните оксиди са били 201 микрограма на куб.м (виж таблиците на стр.1), а на сероводорода - 0.007 милиграма на куб.м. В 18.00 часа обаче азотните оксиди скачат на 513 микрограма на куб.м, а сероводородът - на 0.013 милиграма на куб.м. В 19 часа азотните оксиди са били 495, а сероводородът - 0.015, в 20 часа - 403 азотни оксиди и 0.014 сероводород, в 21 часа - 362 азотни оксиди и 0.012 сероводород, в 22 часа - 321 азотни оксиди и 0.011 сероводород, а в 23 часа - 294 азотни оксиди и 0.010 микрограма сероводород. Същата корелация е валидна и за следващите два дни. Последната наднормена стойност на азотни оксиди е замерена в 19 часа на 24 декември - 268 микрограма на куб.м, когато сероводородът е бил 0.001 милиграма на куб.м. От тогава до вчера няма наднормени стойности на азотни оксиди, а сероводородът трайно държи 0.000 милиграма на куб.м.
Подобни корелации са валидни и за дните на азотно обгазяване на Стара Загора през ноември т.г. и всеки гражданин може да провери тези факти от Интернет чрез Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух.

Неистините

Те са свързани с официалните твърдения на институциите.
Ако приемем, че в основата за азотния смог са неблагоприятните атмосферни условия, които задържат във въздуха замърсяванията от автомобилния трафик, и битовият сектор, а полигон "Змейово" е невинен, без отговор остават няколко въпроса:

  • 1. Защо от 22 до 24 декември т.г. в Стара Загора няма замерени наднормени стойности на фини прахови частици, както във всички други големи градове в България с интензивен автомобилен трафик? Тоест къде е изчезнал прахът от автомобилите и комините!?
  • 2. Защо с увеличаването на концентрацията на азотни оксиди се е увеличавала и концентрацията на сероводород във въздуха? И защо тази зависимост беше премълчана досега!?
  • 3. Защо замърсяването с двата газа е залпово!?
  • 4. Защо след като полигонът е на площ от близо 100 кв.км, за оневиняването му служат данните само от двете OPSIS станции край с.Ръжена и с.Остра могила? А данните на най-точната от всички измервателна станции на РИОСВ - Стара Загора - АИС? Нали тя отчете всички наднормени стойности на азотните оксиди и се намира на приблизително същото разстояние от полигона, колкото и другите две станции!?
  • 5. Що за природен феномен стана Стара Загора, след като от 2004 г. услугите на полигон "Змейово" се ползват от 10-14 частни оръжейни фирми, че и от БАН!?
Отговорите на тези въпроси са жизнено важни за старозагорци.

Б.Р. Явно някой трайно се опитва да подцени интелектуалния потенциал на старозагорци, пробутвайки му неистини, облечени в институционални одежди, пред които болшинството от медиите немеят. Нека обаче облечените в привилегии хора не забравят, че в този изстрадал и обръгнал на лъжи град живеят достойни учени, в това число и служители на БАН, както и будни граждани, които няма да допуснат животът и здравето на децата им да бъдат принесени в курбан заради нечий доходоносен бизнес. За подобно престъпление давност няма!?

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |