Събития 50 незаконни постройки ще бъдат съборени в ромския квартал Лозенец

50 незаконни постройки ще бъдат съборени в ромския квартал Лозенец

Неделя, 04 май 2014 г., 15:48
Размер на буквите

незаконни ромски къщи кв. Лозенец Стара ЗагораНа 12 май 2014 г. започвате събаряне на незаконните ромски постройки, намиращи се в и около ромския квартал Лозенец в Стара Загора. Ще бъдат съборени 50 постройки. Акцията трябва да протече в присъствието на жандармерия и не може да бъде отлагана повече, казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

- Г-н Тодоров, вече заявихте, че на 12 май 2014 г. започвате събаряне на незаконните ромски постройки. Някои пророкуват, че няма да имате смелост да пристъпите към тази мярка, защото сме в навечерието на избори. Други пък Ви обвиняват точно в обратното - че правите предизборна пиар акция. Вашият коментар?

- Ясно е, че в България каквото и добро да направи човек, винаги ще се намери някой да го обвини в нещо. Ще говоря само с факти. От година и половина насам Община Стара Загора работи много активно по незаконното строителство в кв. "Лозенец". Процесът е дълъг. Първо трябва да се направи заснемане на терена, след това да се опишат всички незаконни постройки, да се връчат заповеди на техните обитатели и ако няма обжалване, заповедите да влязат в сила. Едва след това може да се организира самото събаряне с избор чрез обществена поръчка на фирма изпълнител. Изчакахме зимата, защото не беше хуманно да събаряме постройки в студеното време. Сега смятаме, че можем да започнем. Законността в България трябва да се спазва. След като законът важи за всички квартали в града, би следвало да е в сила и в Лозенец. Там от години незаконните постройки се множат. Те създават много сериозни проблеми - незаконни сметища, незаконно присъединяване към ел. и ВиК мрежата, незаконна сеч. Така че на 12 май започваме решаването на проблема. Надявам се, че всички, които искат Стара Загора да бъде хубав и приветлив град, ще подкрепят тази акция. Тя няма алтернатива. Пуснали сме писмо до полицията за осигуряване на жандармерия на мястото за 20-те дена, в които трябва да бъдат съборени 50 постройки. Ще работим и съвместно с електроразпределителното дружество, защото ако има незаконно присъединяване към мрежата, кабелите трябва да бъдат отстранени.

- Може ли нещо да Ви уплаши и да Ви накара да спрете?

- Смятам, че живеем в правова държава. Когато Саркози беше президент, разпореди да бъдат депортирани българските роми, които се бяха настанили незаконно във френски парк. Не мисля, че ние сме по-малко европейска държава от Франция. Ако искаме да бъдем европейци, трябва да постъпваме като такива. Община Стара Загора прави много в областта на социалната политика. Имаме над 750 общински жилища, които всяка година даваме на социално слаби хора. Ако някой е искал да бъде настанен в такова, е трябвало да дойде, да се картотекира, да поиска общинско жилище. Ако пък е искал да си строи къща, нека дойде да си купи отстъпено право на строеж на място, което е законно. Но да се изсича гората, за да се строи в нея, това е абсурд.
Не вярвам някой да защити беззаконието и да толерира това.

- Старозагорци остават с впечатление, че ремонтът на улици като че ли се забавя. Кога се очаква да приключи той?

- В момента изпълняваме Интегрирания воден проект на Стара Загора. По него се канализират кварталите Кольо Ганчев и АПК, подменя се и водопроводната мрежа в тях. В центъра, на ул. Св. Княз Борис I, се изгражда един голям колектор за отвеждане на отпадните води, който е много важен за града. За необходимостта от него се е говорело още през 80-те години, но никой не се е наел да го направи. Подземната инфраструктура е в основата на всеки град. Тя е изключително важна. Искаме тя да бъде изпълнена както трябва, за да не се разкопават улици през година - две. Със затоплянето започнахме асфалтирането на улиците, в които вече са приключили подземните работи. Слез около два месеца очаквам всичко да бъде завършено и градът да придобие нов облик.

- Г-н Тодоров, какво налага преасфалтирането на голям участък от ул. Ген. Столетов?

- Преасфалтирането се налага поради некачествено изпълнение на заданието от страна на изпълнителя Пи Ес Ай. По тази причина досега не сме платили на фирмата нито една стотинка, нито един квадрат асфалт.
Искаме той да бъде изцяло фрезован и направен отново. Такава ще е политиката на Общината към всички, които не си вършат качествено работата. От Пи Ес Ай също признаха, че асфалтът не е добре изпълнен и технологията е сгрешена. Участъкът от улицата, който ще се преасфалтира, е голям - приблизително от ГПЧЕ Ромен Ролан до болницата. Ще платим едва след като установим дали новият асфалт отговаря на всички изисквания за качество.

- Очаква ли се на Община Стара Загора да бъдат наложени санкции заради екопроектите?

- Не сме поставени под подобна заплаха. На санкции подлежат проекти, които са изпълнявани в периода 2008 - 2010 г., но Общината няма проблеми в тази посока. Сегашният ни воден проект върви успешно и няма никакви основания за корекции. Напротив, имахме последващ контрол от управляващия орган, който каза, че процедурата е проведена перфектно. Изпълняваме всичко много стриктно. Сега ще стартираме и депото за отпадъци. До няколко седмици ще започне строителството. Работата е доста като обем, но и там нямаме притеснения. фирмите-изпълнителки са сериозни, процедурата е проведена по най-добрия начин и е минала контрол на всички инстанции. Депото трябва да бъде завършено до април 2015 г.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |