Събития Китай променя политиката си спрямо компaниите с чуждестранни инвестиции

Китай променя политиката си спрямо компaниите с чуждестранни инвестиции

Четвъртък, 24 април 2014 г., 08:11
Размер на буквите

Китай променя политика спрямо компании чууждестранни инвестицииБългарска търговско-промишлена палата (БТПП) беше домакин на лекция на проф. Дун Лили на тема Транснационалните корпорации в Китай: промяна на китайската политика спрямо компaниите с чуждестранни инвестиции. Той проследи развитието на преките чуждестранни инвестиции в Китай, не само от перспективата на вътрешните преки чужди инвестиции, но и от гледна точка на макроикономическото развитие на страната.

Събитието се организира съвместно с фондация Славяни, Института Конфуций - София и с подкрепата на Интерпарламентарната група за приятелство България - Китай при 42-то НС на Република България и Посолството на КНР в Република България.

Лекцията бе официално открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Той акцентира върху важната роля на транснационалните компании, които са носители на висока производителност. Проф. Захари Захариев, председател на УС на Фондация Славяни представи гост лектора проф. Дун Лили. Лекцията е част от серия събития, които се провеждат с цел разширяване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа, отбеляза проф. Захариев.

Проф. Д-р Лили Дун запозна аудиторията с основните правила, които трябва да спазват фирмите при инвестиране в Китай. Бяха представени законодателството в Китайската народна република (КНР) и съществуващия каталог на промишленостите, съдържащ подробна информация за 473 индустрии, които са обект на чуждестранни инвестиции в Китай. Проф. Дун разясни и по какви критерии се оценяват инвестициите и представи каталог на приоритетните индустрии за чуждестранни инвестиции в различните региони на Китай, както и статистическа информация за преките чуждестранни инвестиции в страната.

От 1993 г. насам Китай се нарежда на първо място като дестинация на вътрешни преки чужди инвестиции. Евтината работна ръка, подобряващите се инфраструктурни условия, данъчните облекчения, по-свободните регулации за опазване на околната среда, наред с много други фактори превръщат страната в атрактивна дестинация за чуждестранни инвеститори от цял свят. Напоследък обаче се забелязва промяна в отношението на Китай към преките чуждестранни инвестиции - китайското правителство прави някои важни изменения в политиката спрямо преките чуждестранни инвестиции, като най-осезаемо е отмяната на преференциалните данъчни условия за чуждестранните инвеститори. Същевременно, от 2008 г. насам са приети много по-стриктни закони за труда, вследствие на които цената на работната сила се е покачила. 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |