Събития Чувствително са намалени средствата за модернизация на селските стопанства (видео)

Чувствително са намалени средствата за модернизация на селските стопанства (видео)

Сряда, 23 април 2014 г., 13:55
Размер на буквите

Чувствително намалени средства модернизация селско стопанство15 браншови организации, сред които Националната асоциация на зърнопроизводителите, излязоха с обща позиция, с която изразяват силно недоволство от начина, по който се взимат решения за прилагане на схеми за подпомагане на селското стопанство през новия програмен период.

За пореден път правителството ще се опита да прекара една нова мярка за подпомагане на малките стопанства, без да бъде обсъдена със сектора. Ще припомня, че преди няколко месеца беше обявена мярката за т.нар. 300 дка и тя отново не беше коментирана с неправителствения сектор в областта на земеделието, каза Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ). Без да бъде потърсено нашето мнение Лютви Местан обяви, че през новия програмен перион ще се прилага нова мярка, чрез която независимо какви култури ще се отглеждат и то върху минимална площ, стопанинът да получава 2500 лева. Притеснителното е, че не са ясни критериите, на които трябва да отговарят бенефициентите. Години наред се опитваме да окрупняваме земята и да я обработваме с модерна техника, за да сме конкурентни на пазара, а прилагането на тази мярка ще доведе до раздробяване на стопанствата, коментира Радослав Христов.

Браншовите организации не са против подпомагането на малките стопанства, но настояват за ясни критерии и очакват дебат по темата с Министерството на земеделието и храните.

Притеснява ни и фактът, че средствата, които получаваме за единица площ, намаляват. Последно получихме около 30 лева за дка, но с прилагането на доброволните мерки средствата ще спаднат с 30% и това ще доведе до застой в развитието на зърнопроизводството, добави Радослав Христов.
Земеделските производители са обезпокоени и по отношение на мярката за модернизация на селските стопанства през новия програмен период, защото средствата по нея били намалени четири пъти.

Преди дни зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов заяви, че през 2016 г. директните плащания в България ще се изравнят със средния размер на плащанията в ЕС. Парите по първия стълб, или т.н. директни плащания са договорени през 2005 г. и до 2016 г. те трябва да достигнат максимума, определен за страната ни. Този максимум обаче е обвързан с това през периода да няма раздробяване на земеделските парцели и средствата да бъдат давани за единица площ, без да бъдат преразпределяни.

Колегите ни в развитите европейски страни получават между 60 и 80 лева на дка. Максимумът, който можехме да постигнем при изравняването, е около 43 - 44 лева. С въвеждането на новите схеми трудно ще стигнем и 30 лева, заяви зам.-председателят на НАЗ.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |