Събития Сградата на регионална библиотека Захарий Княжески приема музей Литературна Стара Загора

Сградата на регионална библиотека Захарий Княжески приема музей Литературна Стара Загора

Сряда, 23 април 2014 г., 11:58
Размер на буквите

Сградата на регионална библиотека Захарий Княжески приема музей Литературна Стара ЗагораОбщина Стара Загора ще изгради музей на литературното наследство, който ще приеме фондовете на музей Литературна Стара Загора. За целта са отделени помещения в източната част на сградата на регионална библиотека Захарий Княжески. Към момента общината е подготвила идейно задание за архитектурен план на музея.

Това обяви на пресконференция зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя уточни, че идеята за промяна на първоначалните намерения и решението за помещаване на музея в сградата на регионална библиотека Захарий Княжески има сериозни предимства и е правилна. Мястото за разположението на музей Литературна Стара Загора в сградата на библиотеката беше подсказано от поведен през последните месеци дебат и застъпническа кампания, изпълнени в рамките на проект на Клуб Отворено общество - Стара Загора.

Пресконференцията беше организираната от Клуб Отворено общество - Стара Загора и е част от проектните дейности, които приключват в края на април 2014 г. На нея присъстваха председателят на клуба Петко Желев, Лена Драголова, която е ръководител на проекта и негов инициатор, членове на клуба, директорите на двете библиотеки в Стара Загора и журналисти.

Проект Общество на граждани и поети на Клуб Отворено общество – Стара Загора получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 18724 евро от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство през лятото на 2013 г. В продължение на 9 месеца включването, участието и благоприятната комуникационна среда бяха базисните инструменти, осигурили неговия успех. Основен капитал и цел на проекта беше събуждането на местното самосъзнание и основателната гордост на старозагорци като наследници на безценно литературно богатство, както и консолидирането им около идеята за намиране и предоставяне на подходяща база за възстановяване на Музей Литературна Стара Загора.

Проект Общество на граждани и поети в цифри и факти:

Информационна кампания

 • Уеб сайт www.litsz.com и фейсбук страница на проекта. Наречен е Музей Литературна Стара Загора с пожелание да бъде наследен като интернет присъствие от самия музей.
 • Листовки със стихове на поети от Стара Загора: Отпечатани в 25-хиляден тираж и разпространени предимно в образователните и културните институции на града. 60 Загорчета направиха флашмоб 4 пъти на различни места, като атрактивно и зрелищно разпръснаха листовките. В края на проекта са предадени 9 колекции: 5 със стихотворения на Веселин Ханчев и 4 – на Николай Лилиев.
 • Листовките изпълниха и една трета задача – да огласят Дарителската кампания за набиране средства за възстановяването на музея. Същата задача изпълниха и звуковите визитки на проекта. В началото на всеки спектакъл трите големи сцени в Стара Загора: ДТ Гео Милев, Операта и Кукленият театър приканваха своите зрители преди да изключат мобилните си телефони, с кратък текст DMS POET да дарят един лев в подкрепа на каузата за възстановяване на Литературния музей.
 • За четири месеца дарителската сметка събра 111,80 лв. Това, което радва, не са парите, нищо значимо не може да се постигне с тези средства. Похвална е новата благотворителна култура на повече от 100 старозагорци. Поетични календари за 2014 година – дванадесетте месеца на годината са твърде недостатъчни за всичките големи имена на старозагорски творци, но събирането на двамата Иванци в един месец позволи да представим поне 13 от тях.

Младежки дейности

 • Четири конкурса за ученици:
  За есе на тема "Роден съм в град на поети" в две възрастови категории – от 12 до 14 и от 15 до 19 години. Включиха се 18 участници. За екипна разработка на един учебен час, посветен на литературната история на Стара Загора със задължителното участие поне на един учител и ученик. Включиха се 3-ма участници. За художествено изпълнение на произведение или откъс от творба на старозагорски автор, включително и в превод на чужди езици. 53-ма заявиха желание за участие, 49 се включиха в надпреварата и от всички тях журито, председателствано от актьора Христофор Недков, отличи 10 като най-добри. За проект Патронен празник на училище. Двете основни училища Георги Райчев и Кирил Христов се представиха отлично и получиха много награди.
  Всеки от 92-мата участници в конкурсите получи диск с поезия на старозагорски автор, а най-добрите – предметни награди (фотоапарат, таблет, диктофон, MP3 плейъри, слушалки, флашки и др.). Най-активно в конкурсите се включиха: 11 ОУ Николай Лилиев , ОУКирил Христов, СОУ Васил Левски, ОУ Георги Бакалов, СОУ Максим Горки, ОУ Паисий Хилендарски , ОУ Георги Райчев, ГПЧЕ Ромен Ролан. Особено приятно ни изненада интереса и на училища от региона: ОУ Св. св. Кирил и Методий –гр. Николаево, ОУ Христо Ботев – с. Александрово и ОУ Отец Паисий – с. Калояновец.
 • Дискусия Защо е нужен Музей Литературна Стара Загора с участието на 28 членове на Младежкия общински съвет. Петицията, с която МОС се обръща към своите колегите от Общинския съвет на Стара Загора днес предаваме на кмета на града.

Застъпничество

 • Работна среща с неправителствените организации от Стара Загора, проведена на 11 април 2014 г. с участието на 10 НПО и др. образователни и културни институции и медии. Обединени и заедно, днес те са силен играч на обществената сцена и все по-често на местните власти ще им се налага да се съобразяват с присъствието им.
 • Кръгла маса, проведена на 13 ноември, с участието на експертите: проф. Алберт Бенбасат – от Факултета по Журналистика и масова комуникация на Софийския университет Св. Климент Охридски, Катя Зографова – директор на Националния литературен музей, Бойко Ламбовски – поет, зав. редакция Култура на в. Сега и Мариета Цветкова – директор на Бюро Проекти към Нов Български университет. Водещият на предаването Панорама по БНТ и модератор на срещата – Бойко Василев, сподели за своите старозагорски корени и също изрази пристрастието си към съдбата на Литературния музей.
 • На кмета на Стара Загора е връчена специална книга от 43 страници, скрепена с подписите и печатите на културни и образователни институции в Стара Загора – коалиция в подкрепа на инициативата за възстановяването на Музей Литературна Стара Загора. Когато изпълни своето предназначение, книгата ще стане част от архива на музея.

Създаден е кратък документален филм за литературната история на Стара Загора – Спомен за моите деца. Филм за творците от края на миналия век, изработен в Ню Ейдж Студио – София и записан с гласа на актрисата Ангелина Славова. За следващото талантливо поколение старозагорски автори трябва да са заснеме втора серия?! Те още не са заселени в музея, но близките на Михаил Берберов, Янко Димов, Христо Кацаров, Константин Коняров, Жеко Христов, Константин Колев, Петър Тонков, Стойчо Стойчев, Иван Груев, Стоян Стаев... са сред нас. Повечето от тях другаруваха приживе, дано новият музей отново ги събере, защото имат да ни казват още много неща.

Цялостната реализация на проекта Общество на граждани и поети беше насочена към активизиране на гражданите на Стара Загора и обединяването на местната общност за решаването на въпрос, отлаган и забравян от местните власти близо четвърт век. 23-годишното бездомничество на Музей Литературна Стара Загора е не само една нерадостна история, а същностен въпрос, свързан с емблемата на града и символа на старозагорския духовен генезис. Гражданската инициатива допринесе за постигането и на един от приоритетите на Програмата за подкрепа на НПО и за осъществяване на нейната основна цел – укрепване на развитието на гражданското общество.

Сградата на регионална библиотека Захарий Княжески приема музей Литературна Стара Загора

Сградата на регионална библиотека Захарий Княжески приема музей Литературна Стара Загора

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |