Събития Увеличават се изпълнителните дела за неизплатени заплати (видео)

Увеличават се изпълнителните дела за неизплатени заплати (видео)

Сряда, 16 април 2014 г., 16:12
Размер на буквите

Увеличават изпълнителни дела неизплатени заплатиНа професионалния празник на юристите - 16 април и отбелязването на 135-годишнината от приемането на Търновската Конституция, Камарата на частните съдебни изпълнители организира Ден на отворените врати в 7 града в страната, сред които е и Стара Загора.

Инициативата е подкрепена от местния обществен посредник Павлина Делчева, в чиято приемна през целия ден частни съдебни изпълнители се срещаха с граждани и отговаряха на въпроси в рамките на своите правомощия. Една от целите на информационната кампания е да повиши правната култура на хората в областта на съдебното изпълнение - как се пристъпва към него, какви са правата на длъжниците и на кредиторите и др. Непознати са и законово регламентираните процедури, по които работят частните съдебни изпълнители, което провокира грешни представи за професията.

Съдебният изпълнител е независим орган. Той не е служител или процесуален представител на която и да е от страните. Той е независим орган, който е подчинен единствено на закона и на съдебните актове, които изпълнява, каза частният съдебен изпълнител от Стара Загора Иван Стръмски. Съдебният изпълнител не е съд и не осъжда никого. Той извършва действия едва тогава, когато е на лице съдебен акт. Страната, която притежава такъв акт, посещава кантора на съдебен изпълнител и иска да бъдат извършени съответните процедури, за да бъде приведено в изпълнение съдебното решение.

Задължение на съдебния изпълнител е да проучи имущественото състояние на длъжника, за да се направи преценка кои са възможните принудителни действия, които трябва да бъдат предприети. След това кредиторът посочва конкретното действие, което трябва да бъде извършено. Ако то е допустимо по разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс, съдебният изпълнител пристъпва към изпълнение - запор на вземане, опис и продажба на движими вещи, или недвижим имот, обясни Иван Стръмски.

Той съобщи, че има много случаи, в които длъжникът не разполага с финансов ресурс. Тогава той предлага механизъм, съобразен с реалните му възможности, чрез който да погаси задължението си. Но той трябва да бъде одобрен от кредитора.

Частното съдебно изпълнение в България е създадено по холандски модел и изцяло кореспондира с европейското законодателство. Дейността на съдебните изпълнители е детайлно регламентирана и сериозно контролирана от ресорните органи на Камарата на частните съдебни изпълнители, Министерството на правосъдието, от Окръжните съдилища по отношение на обжалванията на действията на съдебните изпълнители. Непрекъснато се извършват проверки в канторите по жалби на граждани от страна на прокуратурата, на Икономическа полиция и на ДАНС. Става въпрос за изключително регулирана и контролирана професия, категоричен е Иван Стръмски. Таксите са еднакви за частните и за държавните съдебни изпълнители и те са определени в тарифа, която се определя с решение на Министерски съвет.

Делът на изпълнителните дела от банки и небанкови кредитни институции е около 20% от всички изпълнителни производства. През 2013 г. те са намалели с около 19% спрямо предходната година. Тенденцията се запазва и през първите три месеца на 2014 г., съобщи Иван Стръмски. Всичко това говори за намаляване на лошите кредите. За сметка на тях обаче се увеличават изпълнителните дела от граждани, предимно за неизплатени възнаграждения и от търговци, което е признак за нарастваща междуфирмена задлъжнялост.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |