Събития Рехабилитацията на ТЕЦ Марица Изток 2 навлезе в нов етап

Рехабилитацията на ТЕЦ Марица Изток 2 навлезе в нов етап

Неделя, 27 декември 2009 г., 20:57
Размер на буквите

Блок 6 на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД беше изведен от експлоатация в навечерието на Коледа - 24 декември. С това започна рехабилитацията на блокове от 5 до 8 - вторият етап от модернизацията на централата след успешната реконструкция на първите 4 блока и изграждането на сероочистващи инсталации към тях.

След приключването на работата мощността им ще бъде повишена от 215 на 230 мегавата. Рехабилитация на турбината, подмяна на генератора и реконструкция на блочния трансформатор включва работата по блок 6. Старите димни вентилатори и димоходите към тях, както и част от нагревните повърхности, ще бъдат подменени. Модернизацията на турбината е ангажимент на "Тошиба", фирма "Риск Инженеринг" ще подмени стария генератор с нов, произведен от "Електросила" - Русия, а рехабилитацията по Котел 10 е възложена на "Енергоремонт - Гълъбово". Специалистите от топлоцентралата поемат реконструкцията на блочния трансформатор и всички останали ремонтни дейности. Планирано е блок 6, заедно със сероочистващата инсталация, да влезе в експлоатация през юли 2010 година. Следващата стъпка от този етап е модернизацията на блок 8, която ще започне през август 2010 година, пише вестник Старозагорски новини.
Заедно със започването на новия етап от рехабилитацията, ТЕЦ "Марица Изток 2" подобри собствения си рекорд за производство на електроенергия. От началото на тази година до 22 декември включително са произведени 8 078 291 мегаватчаса, което е с 200 327 мегаватчаса повече в сравнение със същия период на 2008 година. Допълнителното количество електроенергия отговаря на европейските изисквания за опазване на околната среда, тъй като централата работи със сероочистващи инсталации на шест от осемте си блока.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |