Събития Парк мол Стара Загора става собственост на Уникредит Булбанк заради необслужван кредит

Парк мол Стара Загора става собственост на Уникредит Булбанк заради необслужван кредит

Сряда, 12 март 2014 г., 20:53
Размер на буквите

Парк мол Стара Загора става собственост на Уникредит Булбанк заради необслужван кредитУникредит Булбанк поема конрола върху търговски център Парк мол Стара Загора заради непогасен инвестиционен кредит от 24,4 млн. евро. Сумата е отпусната като банков заем през юни 2009 г. на собственика на мола Кино Арена 2005, преименуван по-късно на Парк мол Стара Загора.

На Уникредит Булбанк и присъединеният се впоследствие кредитор Ерсте банк груп е учреден особен залог. Сега банката пристъпва към изпълнение по него, защото през последните две години плащанията по кредита са нередовни. За мениджър на мола ръководството на Уникредит Булбанк назначи гражданина на Великобритания Франсис Уайтинг. Новината за смяната на собствеността на мола беше съобщена първо от вестник Преса.
За депозитар е назначен частният съдебен изпълнител Кръстьо Ангелов.

Парк мол Стара Загора отвори врати през октомври 2008 г., като инвестиция е на собствениците на Александра груп холдинг Стефан и Александра Минчеви. Молът има 30 хил. кв.метра разгъната застроена площ, от които 20 хил. кв. метра са търговски площи. Разполага и с паркинг със 700 паркоместа. В началото интересът на старозагорци беше голям отчасти поради факта, че това беше първият търговски център от този тип в града и региона.
С времето покупателната способност се сви, отливът на наематели и появата на нови конкуренти – Мол Galleria Стара Загора и Сити мол, влошиха финансовите показатели на търговския център, намиращ се в източната част на града. Преди около две години започнаха проблеми с обслужването на кредита към Уникредит Булбанк. Собствениците договориха отсрочване на плащанията, но вместо да се стабилизира, молът продължи да губи наематели и приходи.
През 2013 г. са затворили около 20 търговски обекта, напуснаха ключови наематели. Част от тях като Mango и Sprider излязоха изцяло от българския пазар, но повечето не бяха доволни от приходите си в първия търговския център на Стара Загора. Сред марките, които затвориха обектите си са: KFC, Чиполина, Хиполенд, Пикадили, Fancy и други. В същото време те не бяха заменени с нови.

Служители в мола уточниха, че през последните месеци заплатите им се бавят, а когато ги получават, са в намален размер, пише вестник Капитал дейли, като уточнява, че част от работещите бяха съкратени.

В резултат от тези промени Парк мол Стара Загора постепено спира плащанията по главницата на кредита си, а през последното тримесечие прекратява и плащането на лихвите. Според последния достъпен финансов отчет през 2012 г. дългосрочните задължения на дружеството са били 45,3 млн. лева, като в сравнение с година по-рано нарастват.

За същия период приходите са намалели с 20% и са малко над 4 млн. лева, основно заради спад на постъпленията от наеми. През същата година молът е добавил загуба от 3,4 млн. лева и към декември 2012 г. натрупаната загуба е достигнала 9,6 млн. лева.

Заради отрицателния собствен капитал (-9,5 млн. лева за 2012 г.) и невъзможността на дружеството да покрие текущите си пасиви одиторът Гранд Тортън е поставил под съмнение способността му да продължи да съществува като търговско предприятие.

Междувременно настъпиха и промени в собствеността, като част от цялостно преструктуриране на бизнеса на Александра групхолдинг. През 2011 г. дружеството в Стара Загора беше преименувано на Парк мол Стара Загора и прехвърлено в компанията АСГ, свързана с първоначалните му собственици Стефан и Александра Минчеви. Стефан Минчев остана и изпълнителен директор. Малко по-късно търговският център остана без мол мениджър, след като собствениците прекратиха договора за управление с компанията Colliers.

Поемайки управлението на първия мол в Стара Загора, Уникредит Булбанк се изправя пред трудна задача. След няколко години на неефективен мениджмънт възстановяването на търговския център ще е трудно и ще бъде истинско предизвикателство. Това е възможно да стане само при сериозно рефинансиране. Друго вероятно развитие е банката да потърси купувач на мола.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |