Събития Музей Литературна Стара Загора може да бъде базиран в сградата на регионална библиотека Захарий Княжески

Музей Литературна Стара Загора може да бъде базиран в сградата на регионална библиотека Захарий Княжески

Вторник, 11 март 2014 г., 10:25
Размер на буквите

Стара ЗагораИзточното крило на приземния етаж под регионалната библиотека Захарий Княжески може да приюти музея Литературна Стара Загора. Музеят повече от 20 години не разполага със собствена сграда и музейните архиви са под ключ и нямат своя експозиция.

От началото на мандата си кметът Живко Тодоров търси варианти за решаване на проблема, възникнал през пролетта на 1991 г., след като Законът за реституцията остави музея без дом. Бяха предприети стъпки за пребазирането му в бившия кино-фотоклуб в центъра на града, но поради недостатъчната му площ и неясния все още статут, тази идея към момента е изоставена. Сега обсъждаме варианта за източното крило под библиотеката, но ще са нужни много средства за довършването на помещението, което може да бъде подходящо място за настаняване на литературния музей, коментира Живко Тодоров.

През миналата седмица пред старозагорци беше представен поетично-документалният филм Спомен за моите деца, посветен на големите поети и писатели на Стара Загора. Той е създаден по проект Общество на граждани и поети на Клуб Отворено общество – Стара Загора.  По решение на кмета, филмът ще бъде разпространен по всички старозагорски училища и библиотеки, се казва в прессъобщение на общината.

Проектът Общество на граждани и поети на Клуб Отворено общество е финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Събуждането на местното самосъзнание и основателната гордост на старозагорци като наследници на безценно литературно богатство са в основата на гражданската инициатива за възстановяване на литературния музей в Стара Загора.

 Филм, създаден по застъпнически проект, насочен към решаване на проблема с намиране на подходяща база на Литературния музей в Стара Загора

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |