Събития Истории за музикалните инструменти, разказани в комикси

Истории за музикалните инструменти, разказани в комикси

Вторник, 18 февруари 2014 г., 12:17
Размер на буквите

Истории за музикалните инструменти разказани в комиксиФортисимо клас покани художници от легендарното детско комиск списание Дъга да нарисуват историите на 9-те основни симфонични инструмента - цигулка, тромпет, валдхорна, ударни, флейта, виолончело, контрабас, китара. Комиксите вече са поредица, която деца от 4-ти клас получават в часовете по музика и колекционират с образователна цел.

Според създателите на Фортисимо клас комикс историите за класическа музика чудесно се вписват във философията на програмата за лесно и забавно учене, съобщиха от Фортисимо клас и Фондация Америка за България.

Фортисимо клас, националната образователна програма по класическа музика за деца в 4-ти клас, събра художници от българското комикс списание Дъга, които да нарисуват 9 истории за 9 музикални инструмента. Проектът се случва в третата година от съществуването на Фортисимо клас и прави опит да осъвремени запознанството на българските ученици с класическите музикални инструменти.

Харесахме идеята за комикси, защото това е жанр, който децата обичат и споделят помежду си. Фортисимо Клас е програма, създадена за ученици в преходния 4-ти клас - до вчера си имал един учител, от утре учителите стават много, а животът в училище - различен. В часовете, които организираме съвместно с учителите по музика на много училища в цялата страна, искаме да запазим настроението за игра и усещането за интересно учене “по детски”. Уроците ни не са типични - обикаляме България с млади класически музиканти, избрали тази професия от любов към музиката. Те влизат в час по музика, за да запознаят деца на 10 години с основните симфонични инструменти, и го правят с желанието да превърнат това запознанство в необикновено преживяване. Така че поредицата от комикси чудесно се вписа в нашата философия за лесно и забавно учене - споделя Хари Ешкенази, директор на Фортисимо клас.

Кой нарисува музикалните комикси на Фортисимо клас?

Художниците, които участват в проекта на Фортисимо клас, са Петър Станимиров, който нарисува историята на цигулата, Евгений Йорданов, който създаде историята на тромпета, Димо Стоянов с две истории - на ударните инструменти и контрабаса, Румен Чаушев - флейта, Валентин Ангелов - валдхорна, и Владимир Коновалов - кларинет.

Предложихме на Фортисимо клас да запознае своите ученици с инструментите чрез комикси, защото искахме да покажем, че класическата музика може да бъде забавна. Стори ни се, че най-лесният начин да стигнем до децата е като им разкажем измислени комикс истории с частица историческа истина - например, че най-старият инструмент е флейтата, че Паганини е бил ужасно талантлив още като дете, че Дизи Гилеспи е намерил случайно своя тромпет... Всичко това е разказано от хората, събудили любовта към комикса на цели две поколения, художниците от списание Дъга, споделя Ивелина Гичева, творчески директор в агенция Трайбъл, създател на идеята за комикс историите.

До момента учителите на Фортисимо клас са раздали над 21 000 копия със 7 от общо 9-те комиксa. Децата страшно се радват. Виждат страхотно нарисувани картинки с истории на достъпен език, често смешни и лесни за помнене - коментира учител по музика от столично училище. Много ценим партньорството си с програмата Фортисимо Клас, защото учителите им винаги намират как да развеселят и ангажират вниманието на децата.

Часовете на Фортисимо клас

Млади класичекси музиканти, готови за приятелски урок и демонстрация на живо с истински музикален инструмент, провеждат часовете на Фортисимо Клас. Учителите свирят, разказват за своя инструмент и правят различни и забавни игрови демонстрации, в които учениците се включват. За всеки урок програмата предвижда по три вида занимателни игри, които мотивират творческо участие на децата. В час по тромпет например, четвъртокласниците маршируват и козируват по войнишки, докато учителят дава тон със своя инструмент. В други игри децата упражняват дишане, пеят или отмерват тактове, слушат със затворени очи мелодия, а след това споделят какви картини са изплували в съзнанието им - всеки час има свой собствен ритъм и емоционален заряд.

Истории за музикалните инструменти разказани в комикси, сп. Дъга

Истории за музикалните инструменти разказани в комикси, списание Дъга

Истории за музикалните инструменти разказани в комикси, Фортисимо клас

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |