Събития Никола Нешев, управител на Никон ЕООД: Високото качество за нас е начинът да правим бизнес

Никола Нешев, управител на Никон ЕООД: Високото качество за нас е начинът да правим бизнес

Неделя, 16 февруари 2014 г., 14:32
Размер на буквите

Никола Нешев, управител на Никон ЕООД: Високото качество за нас е начинът да правим бизнесБи трябвало вече да узреем за идеята, че животът на всеки човек зависи от самия него. Когато всеки човек започне да разчита на себе си и да се справя по-добре, цялото общество ще стъпи на друго ниво, казва Никола Нешев, управител на Никон ЕООД.

- Г-н Нешев, как приключи миналата година за фирмата Ви?

- Миналата година изпълнихме договорените си задачи успешно. Една от най-сериозните беше завършване на строителството с удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата с комплексно предназначение с РЗП 4800 м2 до стадион Берое в съседство на Костницата. В същата сграда изпълнихме чрез възлагане и пуснахме в експлоатация голям магазин за хранителни стоки на старозагорската верига от магазини Си Би Ес. В консорциум с фирма Вито - 95 построихме Общинския пазар в Стара Загора и веднага го въведохме в експлоатация.
Построихме фабрика за изработка на прецизни металорежещи инструменти в Казанлък на частна фирма ЮМТ (с удостоверение за въвеждане в експлоатация). Изпълнихме основен ремонт и реставрация на сградата на Районното управление на МВР в Казанлък (с удостоверение за въвеждане в експлоатация). Изпълнихме поръчка за заготовка на стоманена конструкция за циментовите заводи в Девня. Изпълнихме поръчка за алуминиева и PVC дограма на КОЦ - Стара Загора. В производствено-търговската ни база Никон - в цеховете за заготовка на армировка, стоманени конструкции, PVC и алуминиева дограма, корпусна мебел и дърводелски цех - изпълнихме редица поръчки за нашите клиенти. На същата площадка са разположени и складовете ни за строителни материали, цветни и черни метали, и дървен материал, в които с години обслужваме нашите клиенти.

- Дейността Ви е многопрофилна...

- Така сме по-гъвкави и по-бързо решаваме комплексните поръчки.

- Какъв е стартът Ви през тази бизнес година? Как оценявате бизнес климата в момента?

- Строим нова жилищна сграда на Искър 12. Подготвяме наш парцел на ул. Д. Наумов 100 в Стара Загора за строителство на нова луксозна сграда. През март започваме археологически разкопки.
Революционни промени не очакваме. Нещата в живота се развиват еволюционно - бавно, стъпка по стъпка. Не очакваме някакво внезапно бурно развитие, но щом като досега оцеляхме и продължаваме да работим, перспектива има, ще издържим на конкуренцията и в актуалната пазарна ситуация.

- Има ли интерес към жилищните сгради?

- Интересът никога не е секвал, но е по-слаб. Липсва дух у хората, а това подтиска желанието за сделки. Най-големият успех ще е, ако се вдигне духът у българина. Това ще рефлектира във всички сфери на икономиката, респективно в строителството, очаквам ситуацията да се подобри тази година.

Никола НешевНикола Нешев е роден на 20 януари 1949 г. в Дервиш могила, Свиленградско. Завършва средно техническото си образование в Хасково през 1968 г. През 1976 г. завършва ВИАС - сега УАСГ, със специалност Промишлено и гражданско строителство . След отбиване на военната си служба работи като професионален шофьор и механизатор на тежки строителни машини. Работи в Проектантска организация - Стара Загора от 1976 г. като проектант-конструктор, ръководител на група и началник отдел. Две години е началник цех в Домостроителен комбинат-Стара Загора. Преди 23 г. създава частната си фирма Никон. Женен, с три деца - две дъщери и син.

- Какво може да повдигне този дух?

- Хората! Сами! Трябва да повярват в себе си. Да разберат, че не бива повече да чакат някого или нещо. Няма народ, който да се е оправил с помощта на други. Би трябвало вече да узреем за идеята, че животът на всеки човек зависи от самия него. Когато всеки човек започне да разчита на себе си и да се справя по-добре, цялото общество ще стъпи на друго ниво.

- Каква е тенденцията на строителния пазар - жилищно строителство, офис строителство, инфраструктурни и други проекти?

- Като държавна стратегия инфраструктурните проекти трябва да се развиват и считам, че се развиват с едно оптимално темпо. Без комуникации и инфраструктура няма моделна държава и бизнес. Надявам се, че за Община Стара Загора тази година инвестиционната програма ще е успешна като през миналата година. Никога досега не са усвоявали толкова средства в общината, а това осигурява пряко или косвено като подизпълнители работа и на нас. Наистина чакаме търговете с интерес. Без проекти не може да се работи. Работата по европейски проекти и програми е изключително полезна за бранша не само като възможност, но и като шанс за развитие.
Ясно е, че Брюксел управлява инвестициите си чрез проектите в икономиките. Това, с което ние трябва да отговорим, е достатъчна подготовка да работим по тези изисквания и критерии. Що се отнася до строителството, европейските проекти рязко промениха приемането и обработката на информация. Това наложи съвършено друго ниво на представяне на заявките ни за работа - повече точност и прецизност, повече специалисти на високо ниво, сертифициране, лицензи... Ако една фирма няма потенциала да се справи с това, тя е силно ограничена, не може да кандидатства и да се развива. Онези, които се справят, стават легитимни кандидати за поръчки, печелят доверие и бизнес възможности. Такава е реалността. Всеки избира дали ще се съобразява с нея. Нещо повече - високото качество при нас не е въпрос на моментно желание или случайност, а начинът да правим бизнес. Екипът ни - ръководство, персонал, майстори, е изключително стабилен. С повечето хора работим заедно от самото начало на фирмата. Е, винаги има нужда от нови, качествени кадри. Отдавна нямаме спорове по критериите, които да постигаме, просто ги гоним... Без партньори в работата, човек нищо не може да постигне, колкото и добре да го е намислил.

- Колегата Ви Атанас Атанасов предложи да се промени Закона за устройство на територията с искане да се отнеме правото за наемане на свободни строители. Какво е Вашето мнение?

- Предложението е абсолютно резонно. За да има нормален бизнес, трябва да има равнопоставени стартови условия. У нас това е голямата аномалия - законът наказва с контрол, проверки и неизгодни ценови нива лицензираните, сертифицираните, работещите на светло, а дава шанс на сивия сектор да работи както пожелае. Държавата ни не е направена още, не функционира. Затова и нямаме икономика - с непазарна, нелоялна конкуренция сивият сектор не създава конкурентна европейска икономика. Вярно, частният бизнес е най-устойчивият елемент на пазара и някак оцелява, но за да се развива добре, трябва да се промени отношението и на държавата, и на обществото, и на медиите дори към него. В крайна сметка без добър бизнес няма справедлив живот.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |