Събития Николай Михайлов: България има нужда от министерство на инвестициите

Николай Михайлов: България има нужда от министерство на инвестициите

Неделя, 16 февруари 2014 г., 14:24
Размер на буквите

Николай Михайлов: България има нужда от министерство на инвестициитеНо в областта на строителния бизнес, за инфраструктурните обекти, е необходима държавна подкрепа. Държавната администрация трябва да подпомага на бизнеса за излизането в чужбина. Има огромни възможности в Русия, в Близкия изток, в Африка, на Балканите, казва проф. инж. Николай Михайлов, председател на СД на Трейс груп холд.

- Проф. Михайлов, участвахте в националния форум Правителство - бизнес правителство. Рестарт на икономиката, удовлетворен ли сте от срещата?

- Такива срещи са полезни, защото се опознаваме и наяве излизат важни проблеми - тези на деня. Необходими са и, според мен, трябва да са организирани точно по този начин - правителството да е инициатор.

- Вашите въпроси?

- Какви ще са действията, които ще предприеме държавата за повишаване на усвояването на еврофондовете? Какви ще са мерките за привличането на чужди инвестиции за мащабни инфраструктурни проекти? И как държавата ще подкрепи местния инфраструктурен бизнес за излизането му на външни пазари?
Във връзка с това имах и съвсем конкретни въпроси на експертно ниво.

- Получихте ли отговор?

- Официален - още не. Но се видях с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която ми каза, че е подготвила отговорите и всеки момент ще ги получа. министър Терзиева ме увери, че е работила обстойно по тях.

През седмицата, на 11 февруари, в НДК в София се проведе националният форум Правителство - бизнес. Рестарт на икономиката. Основният момент в посланието на министър-председателя Пламен Орешарски, казано през повече от 400 представители на бизнеса от всички сектори беше: Бизнесът трябва да се обедини, за да може да пробие на големите пазари в Русия и Китай. Нужна е промяна в начина на мислене и работа в екип. Трудно е да се направи, но това е единственият начин за успех...
В работата на форума взе участие и проф. инж. Николай Михайлов, председател на съвета на директорите на Трейс груп холд.

- По време на срещата премиерът Орешарски заяви, че бизнесът не е достатъчно активен?

- Той намекна това за бизнеса, свързан с търговия. Но в областта на строителния бизнес, за инфраструктурните обекти, ни е необходима държавна подкрепа. Държавната администрация да се организира в посока да подпомага бизнеса за излизането в чужбина. Това през последните 20 години се игнорира. А има огромни възможности в Русия, в Близкия изток, в Африка, на Балканите. Според мен, трябва да има специално министерство на инвестициите, което да се занимава с това. В момента няма орган, който да отговаря за тези въпроси. Отговарят ресорните министри, на които проблемите са достатъчно много, за да тръгнат навън и да презентират български фирми - нямат физическа възможност, ако щете, да не говорим за специална подготовка.

- Как стои на пазара най-голямата фирма от вашия холдинг, която е старозагорска (Пи Ес Ай)?

- В момента е втора по големина, след софийската, но за област Стара Загора в пътното строителство е най-голямата. Работи добре, приключи 2013 г. с много добри резултати, най-добри за Старозагорска област. Тази година продължаваме напред.
Холдингът ни има втори обект в Сърбия, обект пред подписване на договор в Чехия, чакаме други обекти в и извън Европа. Голямо тичане е да балансираме, да запълваме капацитета си и да натоварваме инвестициите си на 100%.

- Очакванията за тази и за следващата година?

- Тази година европейски средства няма, т.е., трябва строителите да пренареждаме редиците си. В България строителството получи един бонус следствие на специфични външни инвестиции у нас във високото строителство. Имаше бум на почивни комплекси - морски и високопланински, но той приключва и ние трябва да се съобразяваме с реалния пазар. Ясно е, че трябва да се прегрупираме и да преструктурираме фирмите си. Всяка фирма трябва да се стреми да познава пазара, да си пренареди задачите по начин, по който ѝ предстои да действа.
На тези форуми именно ние можем да правим прогнозите и плановете си - дали да работим тук, или не, къде да инвестираме, как да си управляваме фондовете.

- Такива като Вас спокойни ли са за следващите години, предвид политическата ситуация?

- Аз и колегите от големия бизнес искаме да направим така, щото бизнесът ни да не зависи от правителствата.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |