Събития Д-р Ангел Динев: Нужно е по-добро експониране на всички исторически периоди и артефакти

Д-р Ангел Динев: Нужно е по-добро експониране на всички исторически периоди и артефакти

Неделя, 09 февруари 2014 г., 19:24
Размер на буквите

Ангел Динев, директор на Регионален исторически музей - Стара ЗагораНовият директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора д-р Ангел Динев беше представен на 4 февруари официално от зам.-кмета на общината Иванка Сотирова и от председателя на Общинския съвет Емил Христов. Д-р Динев е назначен на ръководното място след спечелен конкурс със заповед на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров от 31 януари 2014 г. с мандат за 3 години.

През февруари Регионалният исторически музей организира инициативи по случай 141-вата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски. Сред тях са образователна програма Заветите на Левски и провеждането на маршрут По стъпките на бъдещия Апостол. На 19 февруари музейният обект Хилендарски метох ще бъде отворен безплатно за посетители от 10 часа до 18 часа. Обектът ще работи през цялата седмица от 17 до 21 февруари от 10 часа до 12.30 часа и от 13 часа до 18 часа с посетителски такси - 3 лева за възрастни и 1 лев за ученици, студенти и пенсионери. Безплатно е посещението за деца под 7 години и за хора в неравностойно положение, съобщава вестник Национална бизнес поща.

Съвременни тихнически средства и по-голяма интерактивност, както и рационалното използване на всички съвременни подходи за по-доброто експониране на всички исторически периоди и артефакти от Стара Загора и Старозагорски регион, предвижда програмата на новоизбрания директор на Старозагорския музей д-р Ангел Динев.
Смятам, че без да се пренебрегва нито един от периодите, е важно да се акцентира върху праисторията, тракийския и, разбира се, средновековния период. Това обаче не означава, че трябва да се пренебрегва античното наследство. След проекта на община Стара Загора Античният форум е облагороден, но сега е необходима концепция за реализирането на множество инициативи на мястото. В моята концепция е включено провеждането на ежегоден Августа Траяна фест - с художествени-исторически реконструкции, представления на открито, ориентиран предимно към ученици, студенти, младежи.

Изключително важна е една реконструкция на цялостната експозиция на праисторията, подчертава д-р Динев. Чрез спечелване и реализиране на национални и международни проекти се предвижда подобряването на цялостната инфраструктура на Музей Неолитни жилища и задължителното създаване на реплика на самите неолитни жилища. Важни са усилията за по-атрактивното експониране на изложените там експонати, чрез насочено осветление, спотове, киоск, мобилен екскурзовод и други авангардни технически средства. Абсолютно задължително е поставянето на двуезични табели, тъй като сега те са само на български език.

Що се отнася до периода на Средновековието - задача е откриването на неоспорими доказателства за тракийския град Берое, както и за присъединяването му към територията на България по време на управлението на кан Тервел, смята д-р Динев.

Експозицията на периода на Османското владичество също трябва да бъде реконструирана, така че да се подчертае родолюбието и това, което са постигали българите под турска власт. Периодът на Руско-турската освободителна война и сега силно присъства в музейната експозиция, и това ще продължи и занапред.

За периода на новата българска история трябва да бъде предвидена експозиция. За целта на четвърто експозиционно ниво, чрез подходящ проект се предвижда определяне на половината площ за постоянна експозиция Нова история. Останалата част ще продължи да се ползва за временни и гостуващи изложби. Изключително важна за нас и за посетителите е динамиката на гостуващите изложби. Смятам, че те трябва да се сменят доста по-често, за да има по-голям интерес и разнообразие. За временни изложби активно трябва да се включат и останалите музейни обекти, като Музеят на религиите, както и останалите експозиционни зали, посочва Ангел Динев.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |