Събития Пчеларите очакват добра година. В Старозагорска област има около 30 хил. пчелни семейства

Пчеларите очакват добра година. В Старозагорска област има около 30 хил. пчелни семейства

Неделя, 09 февруари 2014 г., 19:02
Размер на буквите

Пчеларите очакват добра година. В Старозагорска област има около 30 хил. пчелни семействаНа 10 февруари в Пчеларски център Южен - Стара Загора членовете на дружество Липа, професионалисти и любители на меда ще отбележат Деня на пчеларя. Празникът ще започне в 12 часа в базата на Центъра с водосвет за здраве, съобщи председателят на пчеларско дружество Липа и управител на Пчеларски център Южен Тодор Иванов.

В програмата има дегустация на продукти с пчелен мед, сред които напитки като сливова медена ракия, гроздова медена ракия, медовина, сладки и меденки. Ще има и свински пържоли с дресинг от мед. Пчеларите от Стара Загора се събират за първи път точно в Деня на Св. Харалампий, а празникът е организиран от домакините - Пчеларски център Южен, съвместно с пчеларско дружество Липа и Областния пчеларски съюз.

Миналата година по Гергьовден в пчелина на Пчеларски център Южен станаха свидетели на един удивителен феномен. Тук се беше сформирал и беше уловен огромен рояк от пчели - над 120 хиляди броя. Кръстихме го Георги, разказва Тодор Иванов. Беше се образувал на едно сливово дръвче, в двора, на ниското. Грамаден! Направихме примамка - наш патент, във въздуха и го прехвърлихме в специален, триетажен кошер. Роякът Георги беше миролюбив. Даде много мед!

Пчеларите очакват добра годинаПредседателят на пчеларите в Стара Загора Тодор Иванов отглежда по най-модерен начин 100 пчелни семейства, а общо членовете на дружество Липа поддържат около 4000 пчелни семейства. Тази зима е далеч по-благоприятна за пчелите от миналата, коментира Тодор Иванов. Няма смъртност, допълни той. Разбира се, това го отдавам и на грижите на пчеларите, не само на природата. В бранша се очаква вароатозният акар да не напада пчелите у нас, но за сметка на това има голяма вероятност от инвазия на малък кошерен бръмбар. В Словакия вече се е появил и се знае, че поразява смъртоносно. Подготвяме се за борба с вредителя - разказва пред вестник Национална бизнес поща Иванов. - Основната ни цел в дружеството е да информираме навреме членовете си как да се справят. Колкото до интереса към финансирането от европейските програми - в региона такъв има. Към момента 20 пчелари от пчеларско дружество Липа са кандидатствали по различни програми за субсидии по новата пчеларска програма. Интересът е най-голям към подпомагането за закупуване на кошери, препарати и пчели майки.

В Старозагорска област има около 30 000 пчелни семейства, а любителски с този бизнес се занимават над 2000 души. В кризата при нас успяват тези, които знаят и могат, категоричен е Тодор Иванов. Той самият е успял да изгради една от най-модерните бази в страната. В Пчеларски център Южен - Стара Загора на едно място има всичко, свързано с пчелите и меда - от отглеждането на пчелите, до разфасовката на готовия мед. Базата се ползва включително и за демонстрационен център на студенти. А без претенции за научна дейност собственикът й извършва различни наблюдения на пчелите. Най-новото е как оцеляват те в различните кошери - пластмасов, от стиропор, керамичен. А последната придобивка на Центъра е разфасовъчна машина, която позволява медът да се предлага на пазара в разфасовка от 20 грама до 3 килограма.  

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |