Събития БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции, според проучване на Института за модерна политика

БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции, според проучване на Института за модерна политика

Понеделник, 03 февруари 2014 г., 10:59
Размер на буквите

БСП ГЕРб изравнени позиции поучване Институт модерна политикаСпоред проучване, ако има избори сега (евроизбори или евентуални парламентарни у нас), то БСП и ГЕРБ биха имали равни сили и близки проценти. Това показва национално представително проучване на нагласи през януари 2014 г., направено от Института за модерна политика (ИМП). То е проведено в периода 24 - 31 януари 2014 г.

Електорални нагласи за парламентарни избори и за избори за евродепутати

Общо 63% от респондентите декларират готовност да отидат до урните, ако изборите за Народно събрание се провеждаха към момента на настоящето проучване. Близо една трета (28,9%) от анкетираните заявяват твърдо намерение да не гласуват, а 8,1% заявяват, че все още не са решили дали да упражнят правото си на вот. Ако парламентарните избори се провеждаха към момента на проучването, ще има съвсем лека преднина за БСП спрямо бившите управляващи от ГЕРБ. Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за БСП е 20,5%, а за ГЕРБ - 19,8%. Малката разлика от 0,7% на практика потвърждава изравнените позиции на двете водещи политически сили, регистрирани и в предходните ни проучвания от ноември и декември.

От останалите политически сили потенциал за преодоляване на 4-процентната избирателна бариера и формиране на парламентарно представителство, към момента на проучването, се регистрира за три формации - публично обявеният политически съюз на партията България без цензура с ВМРО и Земеделския народен съюз, който получава подкрепата на 5,6%, Реформаторски блок - 4,5%, както и ДПС - с 4,3%.
Отново, както и в декемврийското проучване на ИМП, се регистрират близки стойности на подкрепата за двете националистически партии - Атака с 1,6% и НФСБ - с 1,5%. Преизчислени към декларираната избирателна активност тези резултати показват, че двете формации биха останали под чертата, ако парламентарните избори се провеждаха към момента на проучването.

В проучването бяха измерени и електоралните нагласи във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, допълва БГНЕС. Ако вотът за евродепутати се провеждаше към момента на проучването, декларираната от респондентите подкрепа е с минимална преднина за БСП - 19,4%. ГЕРБ получава 19%, България без цензура - ВМРО - ЗНС - 5,5%, а Реформаторският блок и ДПС - по 4%. Това са и политическите формации, които биха излъчили свои депутати в Европейския парламент, ако европейските избори се провеждаха към момента на проучването.

Доверие към Народното събрание

Работата на действащото Народно събрание се оценява положително едва от 7,2% от респондентите, докато повече от половината - 58,4% дават отрицателна оценка. 24,1%, определят оценката си като нито положителна, нито отрицателна. Всеки десети (10,2%) заявява, че не може да прецени как Народното събрание се справя със своите конституционни и обществени задачи.

Доверие в правителството

Данните от проучването сочат, че 16,7% е делът на респондентите, които оценяват положително работата на кабинета Орешарски. Почти половината от анкетираните - 48%, дават отрицателна оценка на правителството, 23,5% не могат да формулират отношението си нито в положителна, нито в отрицателна посока, а 11,8% не могат да преценят.

Доверие в президента

Проучването регистрира положителна оценка за работата на държавния глава от 16,5% от респондентите и неодобрение от 35,3%. Висок е процентът на респондентите, според които дейността на президента не може да се определи нито само в положителна, нито само в отрицателна посока - 33,7%. Други 14,5% от анкетираните заявяват, че не могат да преценят.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |