Събития Промени в документацията, изисквана по Закона за данък добавена стойност

Промени в документацията, изисквана по Закона за данък добавена стойност

Понеделник, 20 януари 2014 г., 15:06
Размер на буквите

Промени в документацията, изисквана по Закона за данък добавена стойностСправките-декларации и дневниците по данък добавена стойност за данъчния период през януари 2014 г., които ще се подават в НАП в периода от 1 до 14 февруари 2014 г., ще са в различен формат. Промяната са налага заради двата нови ДДС режима, които са в сила от началото на 2014 г. – обратното начислявана на данъка от зърнопроизводителите и  т.нар. касова основа по ДДС.

Те са регламентирани в Правилника за прилагане на закона за ДДС.

На интернет страницата на Агенцията е качен софтуер за генериране на новите ДДС документи, а разработчиците на счетоводен и ДДС софтуер са информирани за измененията през декември 2013 година. Регистрираните по Закона за ДДС фирми могат да потърсят допълнителна информация от компанията, чиито счетоводен и ДДС софтуер използват или на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

От НАП припомнят, че с измененията на ЗДДС, механизмът на обратно начисляване се прилага от януари 2014 г. и за доставки на нова категория стоки. При доставката на зърнени и технически култури ДДС се начислява не от доставчика на стоката, а от получателя, когато е регистрирано по ЗДДС лице независимо дали доставчикът е зърнопроизводител или търговец. Механизмът за обратно начисляване не се прилага, когато за доставка на зърнени и технически култури са налице условията за ВОД, ВОП, тристранни операции, внос и износ. Същият ще се прилага до края на 2018 г. Доставките на зърнени и технически култури ще се посочват в колона 8а Доставка по чл. 163 а от ЗДДС на дневника за продажби и дневника за покупки с код 02.

Промени има и при отчитането на доставките, за които е приложим специалният ред на касовата отчетност. Въведени са специални кодове за отчитането на фактурите и протоколите в отчетните регистри. Това е детайлно разписано в правилника за прилагане на закона и е важно за правилното отчитане на доставките, за които е приложим специалния ред на касовата отчетност.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора организира семинар на тема Промени в Закона за данък добавена стойност и Правилника за прилагане на ЗДДС, в сила от 1 януари 2014 г. Семинарът ще се проведе на 28 януари 2014 г. (вторник) от 10,30 до 15,30 часа в семинарната зала на Палатата.

Лектори на семинара са Валери Колчев и Валентина Василева от Глобал Такс АД - София. Можеде да се запознаете с темите на семинара и с условията за регистрация.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |