Събития Цената на тока за бита ще запази нивата си от 1 януари 2014 г.

Цената на тока за бита ще запази нивата си от 1 януари 2014 г.

Четвъртък, 09 януари 2014 г., 15:06
Размер на буквите

Цена ток бит запази нива 1 юнуари 2014 г.Стабилизация и диверсификация – това ще са ключовите приоритети в енергетиката през 2014 г., с тези думи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев очерта политиката, която министерството ще следва в работата си по отношение на сектор енергетика през настоящата година.

Държавното дружество Български енергиен холдинг (БЕХ) ще продължи да има своята ключова роля в усилията за балансиране на системата на енергетиката и няма да се закрива. Прогнозите за фалит на Националната електрическа компания, които циклично се правят, няма да излязат верни и НЕК ще продължи с много по-добър темп ритмично да изплаща задълженията към контрагентите си, каза още министър Стойнев, съобщиха от пресцентъра .

Министър Драгомир Стойнев коментира по време на пресконференцията в МИЕ, че цената на електрическата енергия за бита и бизнеса ще остане стабилна на нивата, които бяха постигнати от 1 януари с последното намаление. Износът на електрическа енергия се движи средночасово 1300 МВт, което спрямо май 2013 г., преди освобождаването му от добавките за пренос, е с пъти повече. Министър Стойнев пое ангажимент да продължи диалога с миньорите, които по негови думи вече са убедени, че МИЕ изпълнява обещаното и стратегическото предприятие Мини Марица-изток ЕАД ще работи пълноценно. През декември 2013 г. там бяха добити 3 333 000 тона въглища – най-високият декемврийски добив в историята на дружеството в последните 20 години, аргументира се още министър Стойнев.

По повод на Ремотекс - Раднево ЕАД министър Драгомир Стойнев коментира, че сега предприятието е на загуба. Водим преговори за придобиването му, но поисканата от собственика цена е необосновано висока. Да не забравяме, че дружеството има над 25 млн. лева дълг. Искаме да помогнем на работниците, държавата иска да придобие предприятието, това е желанието и на работниците, но ако до следващата седмица собственикът не предложи разумна цена, ще се окажем в ситуация придобиването да не се случи. Тогава ще трябва да отида при работниците и ще съм принуден да им обясня, че не можем да им помогнем, именно заради исканата необосновано висока цена от страна на собственика, категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката.

Стратегическите проекти, по които МИЕ работи ще продължат и през 2014 г. да се развиват, защото освен явните ползи за икономиката и заетостта, те са изключително важни за диверсификацията на енергийните източници. Такива по думите на министър Стойнев са Южен поток, където по инициатива на България, ЕК прие ролята на водеща страна в преговорите с Русия за изграждане на газопровода и неговия статут. Ние сме членове на Европейския съюз, спазваме европейските правила, но за нас е най-важен националният интерес, това каза министър Стойнев в допълнение и обяви, че на 21 декември 2013 г. бе обявен конкурсът за избор на изпълнител на строителството на българската отсечка на Южен поток, като офертите могат да бъдат подавани до 10 януари 2014 г.

Проектът за изграждане на газова междусистемна връзка България – Гърция е в напреднала фаза, като е в етап на съгласувания за одобрение на трасе и площадки в двете страни и проектиране на газопроводната система. Другият проект за изграждане на газова връзка България – Сърбия също напредва в своята реализация, а в края на м. ноември 2013 г. МИЕ стартира открита процедура за възлагане на обществена поръчка за проектирането, авторския надзор и консултантските дейности по изграждането на връзката. Връзка България – Румъния на практика е изградена, като в момента се провеждат последните тестови работи и предстои пускането в експлоатация на тръбата, каза още министър Драгомир Стойнев.

А в сферата на ядрената енергетика по негови думи са договорени 293 милиона евро за продължаване извеждането от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ Козлодуй през следващия финансов период на ЕС, при първоначално предложени от Европейската комисия 185 млн. евро. Изготвен е доклада за ОВОС за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй – още един проект със стратегическо дългосрочно значение за енергетиката и икономиката на България. Завършен е също технико-икономическия анализ за изграждане на новата ядрена мощност. Дейностите по проучване за избор на предпочитана площадка са в заключителен етап, като е взето решение на Министерския съвет за започване на преговори с Westinghouse Electric за структуриране и финансиране на проект за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй по технология АР-1000.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |