Събития България отчита добро усвояване на средствата от европейските структурни фондове

България отчита добро усвояване на средствата от европейските структурни фондове

Четвъртък, 09 януари 2014 г., 10:39
Размер на буквите

България отчита добро усвояване на средствата от европейските структурни фондовеБългария е получила от 7-те оперативни програми на Европейския съюз през 2013 г. суми, които са с близо 60% повече от предходната година. Към края на декември 2013 г. общата сума достига 3,6 млрд. евро. С националното съфинансиране сумата, изплатените пари за проекти с европейско финансиране е общо 4,3 млрд. евро.

Това е малко повече от половината от финансовия ресурс по седемте оперативни програми (8 млрд. евро), като срокът за изплащането на другата половина е най-късно до края на 2015 г. Към края на 2012 г. разплатените пари по 7-те програми са били 2.7 млрд. евро, показват данни на Министерство на финансите.

2013 година беше натоварена, защото в нея имаше няколко изтичащи срокове. Първо, до 2010 г., България имаше три години да изплати договорени вече средства, а от 2011 г. насам този срок стана две години. Така в 2013 г. се сляха сроковете за 2010 г. и 2011 г. Второ, на 31 декември 2013 г. трябваше да изтече срокът за сключване на договори между управляващите органи на програмите и бенефициентите – общини, фирми и учреждения. С поправка на Комисията от средата на миналата година обаче, този срок бе удължен.

Въпреки спрените европейски пари по програмата за околна среда, Европейската комисия е изплатила над 112 млн. евро на България само за декември 2013 г. Националното съфинансиране за същия период е пет пъти по-малко или 20,4 млн. евро. Парите са възстановени по програма Транспорт и по програма Развитие на човешките ресурси, показват справките на МФ за ноември и декември. Също така към момента остават около 312 млн. евро, които България чака да ѝ бъдат възстановени.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни през ноември миналата година, че бюджетът ще поеме спрените плащания по програмата за околна среда, въпреки че това ще създаде проблеми с консолидирания бюджет и фискалния резерев. Вариантът неплащане не се обсъжда, тъй като ще изложи на риск от фалит десетки фирми и немалко общини, информира Капитал Daily. Най-много пари от 2007 г. досега са платени по програмата с най-голям ресурс - Транспорт (1,115 млрд. евро), следвана от Регионално развитие (910 млн. евро) и Околна среда (765 млн. евро).

Оценката е, че България се е справила по-добре с усвояването на средствата от ЕС през плановия период (2007 – 2013), отколкото през предприсъединителния. При него имаше 65% - 75% усвояемост. Сега при добра организация, можем да се мисли за 90% усвояване на парите от фондовете. По Кохезионния и регионалния фонд България от 27 държави е на 25 място. Средният процент е 57%, ние сме с 44%. По Социалния фонд сме на 21 място, като сме вдигнали процента, средният е 61%, а нашият е 48%.

Към момента България е дала на бюджета на Европейския съюз 5,1 млрд. лева, а от предприсъединителни фондове, структурни, кохезионни и земеделски фондове страната е получила около 12 млрд. лева. Ако в сметките се включат и директните субсидии за земеделците, съотношението към момента ще се приближи до 1 към 3.

Изминалият програмен период на европейските структурни фондове обхвана перидота от 1 януари 2007 т. до 31 декември 2013 г. Целият бюджет за структурните фондове през периода е 347 милиарда евро. От тях 201 милиарда евро за Европейския фонд за регионално развитие; 76 милиарда евро - за Европейския съциален фонд и 70 милиарда евро - за Кохезионния фонд.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |