Събития Сенчестият бизнес в България е с най-висок дял в Европа

Сенчестият бизнес в България е с най-висок дял в Европа

Сряда, 08 януари 2014 г., 16:26
Размер на буквите

Сенчестият бизнес в България е с най-висок дял в ЕвропаСивата икономика в България има дял от 31,2% брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, който през 2013 г. е в размер на 41 млрд. евро. По дял на заобикалящите законите икономически дейности България се нарежда на първо място сред всички европейски държави. През 2013 г. сивият сектор в България се оценява на 12,9 млрд. евро.

Това се казва в доклад на консултантската компания Ей Ти Кърни (AT Kearney). Според доклада България е единствената страна в Европа, чиито дял на сенчестия бизнес икономика надминава 30 процента. Този процент обаче е по-нисък от предходните години. За сравнение през 2012 г. делът на сивата икономика у нас е бил 31,9% от БВП, което се равнява на 12,6 млрд. евро, а през 2011 г. - 32,3% (12,4 млрд. евро).

По данни на Европейската комисия от края на 2013 г. загубите за бюджета на България варират между 250 и 500 млн. лева от укрити данъци и недеклариране на извършена дейност.

След България - с 28,4 процентов дял от БВП се нарежда Румъния. Сивата икономика в северната ни съседка е 39,5 млрд. евро. За сравнение през 2012 г. тази стойност е била 38,3 млрд. евро. Хърватия отбелязва също 28,4% дял на сивата икономика от БВП. Най-нисък процент от страните от Източна Европа е регистриран в Словакия – 15.
В Западна Европа най-висок процент на сивата икономика има в Белгия – 16%, като консултантската компания го оценява на 63 млрд. евро. В Германия той е 13% или 351 млрд. евро. Най-нисък дял на скритата икономика в този регион има в Швейцария – 7% (36 млрд. евро).

Средната стойност на сивата икономика в Европа е 18,5% от БВП. Според Ей Ти Кърни електронните плащания са благоприятни за икономиките на страните. В северните държави например, където има висок дял на електронните плащания, сивата икономика е по-малка. В страни като България, Румъния и Гърция, в които използването на електронни плащания е на много ниско ниво, сивата икономика е с по-голям дял от БВП.

Сива икономика - Европа

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |