Събития БТПП председателства Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

БТПП председателства Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Вторник, 07 януари 2014 г., 17:48
Размер на буквите

БТПП председателства Бизнес съвета на Черноморско икономическо сътрудничествоБългарската търговско-промишлена палата пое от началото на 2014 година председателството на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Това беше потвърдено на 9 декември 2013 г., на 47-та редовна среща на Бизнес съвета в гр. Ереван, Армения.

Албания и Азербейджан отклониха ротационното председателство. На заседанието Палатата представи програма за дейността на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество за периода януари - юни 2014.

Приоритетите на БТПП по време на председателството са транспортът, логистиката, регионалното сътрудничество, стимулирането на МСП и сигурността.

Още от началото на тази година Палатата активно подготвя събития, насочени към активизиране на отношенията между страните от Черноморския регион, в т.ч. на европейската политика на взаимодействие със страните от този регион и увеличаване на видимостта на организацията в Европейския съюз. Акцент ще се постави върху проектоориентирания подход в регионалното сътрудничество.

Сред планираните събития са 48-та среща на Борда на директорите на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. БТПП ще предостави общ щанд на палатите от ОЧИС по време на изложението Security Expo 2014, което се предвижда да се проведе в периода 19 - 22 март в София. Съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще се организира бизнес форум с фирми от Черноморския регион.

През май 2014 г. се планира второ мероприятие и бизнес форум с акцент върху транспорта и логистиката, в контекста на реализацията на водещи проекти на ОЧИС в областта на транспортната инфраструктура. Това са проектът Черноморски автомагистрален пръстен и проектът за развитие на морските магистрали в региона на ОЧИС.

Българската търговско-промишлена палата поема от началото на 2014 година председателството на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Организация за Черноморско икономическо сътрудничество

Дата на учредяване на организацията - 1 май 1999 г.

Седалище - Истанбул (Република Турция)

Страни членки - Република Албания, Република Армения, Азербайджанска република, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Молдова, Румъния, Руска федерация, Република Сърбия, Република Турция, Украйна. От 1 ноември 2009 г. до 31 май 2010 г. председател е Република България.

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), Organization for Black Sea Economic Cooperation (BSEC), е международна регионална икономическа организация на страните от Черноморския регион. Организацията възниква на базата на подетата през 1992 г. от Република Турция инициатива за икономическо сътрудничество между черноморските страни.
На 25 юни 1992 г. в Истанбул Република България, Република Турция, Република Албания, Румъния, Република Гърция, Република Молдова, Украйна, Руската федерация, Република Армения, Азербайджанската република и Грузия подписват т. нар. “Истанбулска декларация” за учредяване на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). До 30 април 1999 г. ЧИС функционира като регионална икономическа инициатива с основна цел, според Истанбулската декларация, оказване на съдействие за икономическо развитие и сътрудничество между страните участнички. През този период ЧИС изпълнява главно ролята на междуправителствен форум за многостранно икономическо сътрудничество, като решенията нямат правно-обвързващ характер.
В рамките на Срещата на най-високо равнище на държавните и правителствени ръководители на страните участнички в ЧИС (Ялта, 5 юни 1998 г.) е подписан Уставът на бъдещата регионална икономическа организация. От 1 май 1999 г. започва да функционира Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Народното събрание на България ратифицира със закон Устава на ЧИС на 28 октомври 1998 г.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |