Събития На Ивановден в Стара Загора ще празнуват близо 12 000 именици

На Ивановден в Стара Загора ще празнуват близо 12 000 именици

Понеделник, 06 януари 2014 г., 09:54
Размер на буквите

Ивановден Стара Загора празнуват близо 12 000 именициНа 7 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. Празникът се нарича още Ивановден. В Стара Загора 11 990 души носят имената Иван, Ивана, Иванка, Иванина, Ивона, Ванина, Йоан, Йоана, Ваня, Ваньо, Яна, Янка, Йовко, Йовка, Йовчо, Иво, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Калоян, Жан, Жана и Жанка.

По данни на Дирекция Гражданско състояние 5 178 носят името Иван, 1 974 дами се казват Иванка, следващите по многочисленост са с името Янка - 713, веднага след тях са имениците - Ваня – 708 и Ивайло – 600. На Ивановден празнуват и кръстените с име Йовка – 345 и Калоян – 327. Името на светеца Йоан носят 68 души. Най-слабо популярно в старозагорско е името Йото – носят го само двама души, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Свети Йоан Кръстител е един от най-почитаните светци от българската православна църква. Той е последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото предсказал идването на Исус Христос на земята и подготвял хората за него.

Българската традиция свързва Ивановден с очистителната и чудодейна сила на водата. Така наречените мръсни дни са свършили и хората поглеждат напред в бъдещето с надежда за здраве и по-добър живот. На този ден по стар български обичай всички булки и младоженци, които са се оженили през зимата до Ивановден, се къпят за здраве и щастлив живот, а за здраве и хубост се къпят малки и големи. В този ден младоженците гостуват на кумовете, като носят кравай, месо, вино и луканка. Трапезата е много богата и на нея присъстват пълнено бутче, кисело зеле, печена луканка и сушени плодове. Според вярванията, ако на Ивановден няма лед и мраз, през лятото ще има болести по хората и добитъка.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |