Събития Алексей Стоев: Планинският туризъм може да бъде активен за младите хора

Алексей Стоев: Планинският туризъм може да бъде активен за младите хора

Неделя, 05 януари 2014 г., 16:54
Размер на буквите

Алексей Стоев: Планинският туризъм може да бъде активен за младите хораНа всички места, където съм ангажиран, управлявам екипи от хора, които са вещи специалисти в делата на конкретната организация. Това прави процеса на управление много по-лесен за мен... Колкото за пещерите, върховете и експедициите, те ще продължават да ме съпътстват в живота, както и досега, казва председателят на Българския туристически съюз доц. д-р Алексей Стоев.

- Г-н Стоев, кои са най-важните и спешни задачи пред Българския туристически съюз, според Вас?

- Основните задачи за изпълнение от Българския туристически съюз през 2014 г., както и през следващите години до края на мандата, са свързани главно със засилване на процеса на подмладяване на туристическите дружества и БТС като цяло. Решаването на тези задачи трябва да доведе до отваряне на БТС към други сродни организации в страната, с които трябва да се засилва партньорството и взаимодействието в областта на туризма и спортно-туристическите практики. А това за хората са преди всичко високопланинските хижи, туристическата маркировка, обучението на водачи и инструктори по туризъм, движението 100 Национални туристически обекта, издателската дейност, международните връзки и др. И не на последно място, тясно взаимодействие с федерациите по алпинизъм, спелеология, ориентиране, най-вече в областта на специализираното обучение на кадри, осъществяването на големи национални и международни прояви, разработването и популяризирането на обекти и маршрути.

Доц. д-р Алексей Стоев е роден през 1952 г. в Пазарджик. Завършил висше образование през 1978 г. в Пловдивски университет Паисий Хилендарски, специалност физика, по-късно специализира астрономия. Професионален астроном. Ръководител на филиала на ИКИТ - БАН в Стара Загора. Научните му интереси са концентрирани в областта на хелиофизиката, слънчево-земните взаимодействия и археоастрономията. Откривател и изследовател на повече от 10 древни обсерватории, разположени на територията на България и Балканския полуостров. Организатор и участник на наблюдателни експедиции за изследване на слънчевата корона по време на 7 слънчеви затъмнения в Русия, България, Китай, Турция, Австралия. Пещерняк, занимаващ се професионално с изследвания на физическите процеси и явления в пещерната атмосфера. Алпинист, занимаващ се активно с изследвания на еволюцията на глациокарста и ледените пещери в района на Алпите, Кавказ, Алтай. Ръководител и участник в множество изследователски експедиции в България, Русия, Словакия, Куба, Полша, Чехия, Гърция, Турция и др. Автор и съавтор на около 350 научни публикации, множество популярни статии и есета, фотоизложби и филми.

Алексей Стоев е женен, има две деца.

Ръководител е на Националния отбор по астрономия от 1997 г. Председател е на Туристическо дружество Сърнена гора - Стара Загора от 1993 г. Председател е на Българския туристически съюз от 14 декември 2013 г.

- Твърдите, че без млади хора организацията се превръща в пасивна. Как смятате да привлечете интереса им към планините, туризма?

- Обект на внимание за работа с младите хора и тяхното привличане в организацията ще стане така наречения активен туризъм - всичко онова, което се свързва с дейностите на индивида или туристическия процес - цел, туристически маршрут, пътуване и пребиваване, съответно индивидуално потребление на всичко случващо се по време на туристическия поход, експедиция или просто излет.
Ще се обърнем към децата и младежите на ученическа и студентска възраст, които можем да мотивираме да практикуват туризъм, наситен с множество спортно-технически апликации по време на всяка една конкретна проява. Надяваме се в тази насока да срещнем разбирането на ръководството на Министерството на образованието, младежта и науката и неговите регионални инспекторати по места, както и на цялата учителска колегия, която разбира добре Алековия девиз - Опознай Родината, за да я обикнеш!

- Мястото на старозагорското туристическо дружество Сърнена гора сред останалите в страната?

- Разбира се, моето отношение към ТД Сърнена гора е специално. В него съм израснал като алпинист и пещерняк. В управлението му съм повече от 25 години. Нашето дружество заема лидерска позиция сред всички туристически организация в БТС с 1100 редовно отчетени членове, организирани в клубове по пешеходен, воден, коло и ски туризъм, алпинизъм и катерене, спелеология, ориентиране, туристически хор и туристи ветерани. В рамките на годишния календар дружеството организира 12 значими прояви на национално ниво.

Дружеството е един от големите партньори на община Стара Загора в областта на туризма в културата на съвременното общество - създаване на туристически маршрути в близките подстъпи на Сърнена Средна гора, песенния празник Средногорско ехо, Дни на Алеко в Стара Загора, Панорама на планинарското кино в Стара Загора, туристически изложби и лектории.

- Вие сте ангажиран човек с големи отговорности. Как приехте избора за председател на БТС, ще Ви остава ли време да бродите из планините и пещерите?

- На всички места, където съм ангажиран, управлявам екипи от хора, които са вещи специалисти в делата на конкретната организация. Това прави процеса на управление много по-лесен за мен... Колкото за пещерите, върховете и експедициите, те ще продължават да ме съпътстват в живота, както и досега. В момента реализирам два проекта в областта на спелеоклиматологията и археоастрономията.
Създавам организация за астрономическа експедиция до архипелага Шпицберген, където на 20 март 2015 г. ще се наблюдава пълно слънчево затъмнение...

- Какви са по-значимите събития за БТС през 2014 година?

- Националният календарен план на Българския туристически съюз съдържа повече от 1000 прояви и инициативи. Мога да откроя няколко най-значими прояви. Това са:

  •  Националният туристически събор за ученици на язовир Копринка. Всяка година в него участват между 3 и 5 хиляди ученика от цялата страна;
  •  Националният песенен празник. През 2014 г. той ще се проведе през юни във Велико Търново и в него ще вземат участие над 45 хорови колектива с над 1500 участника;
  •  Националният туристически поход По стъпките на Ботевата чета, провеждан от БТС ежегодно през последните 60 години. В похода вземат участие 5 - 10 хиляди участника от цялата страна. Провежда се традиционно в последните дни на мецец май, кулминацията му е на 2 юни, когато походниците се събират на многохиляден събор на връх Вола;
  •  Международният воден поход ТИД 2014 по река Дунав (българския участък от Видин до Силистра). Ежегодно в този поход участват до 15 хиляди водни туристи от цяла Европа, като в последната част на похода се включват и над 2500 български участника.

- Как приемате дългогодишната рубрика на НБП Яки българи, яка България ?

- Още с обявяването на рубриката на вестника Яки българи, яка България заявих, че това е една прекрасна инициатива, отправена преди всичко към младите в нашата страна. И първата стъпка към изпълнение на мотото на рубриката бе дефинирането на понятието яко в смисъла на спортен човек и спортен дух. В перифраза на античната мисъл Здрав дух в здраво тяло се търси и отражението на индивидуалната якост върху състоянието и качествата на България, като народ и държава. За читателите на рубриката бих направил следното пожелание за 2014 г.: Не спирайте да мечтаете за спортните върхове, силно да желаете да ги покорите и да вярвате, че можете да го направите! Тогава ще бъдете яки не само за телата си, но и за делата, които правите!

Интервю: вестник Национална бизнес поща

  

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |