Събития Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора: Стара Загора придобива европейски облик

Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора: Стара Загора придобива европейски облик

Неделя, 05 януари 2014 г., 16:25
Размер на буквите

Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора: Стара Загора придобива европейски обликОще много свежи пари във всички сфери на дейност ще влязат в общината и това дава възможност за сериозно подобряване на качеството на живот на хората. През 2014 година окончателно приключваме някои много важни проекти, разказва кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

- Г-н Тодоров, добър ли е стартът на община Стара Загора в 2014 година?

- Да. Хубаво е, че община Стара Загора влиза в 2014 г. с дадена напред перспектива за развитие и то не само за тази година. Готов е интегрираният план за градско възстановяване и развитие, приет е и изпълнението му започна от 1 януари. В него са включени много проекти - социални, свързани с културата, инфраструктурни и т.н. Пуснахме още в края на миналата година процедура за изработване на технически проекти и сме осигурили за тази дейност 1,5 млн. лева. След приключването на процедурите до няколко месеца ще имаме готови проекти за програмен период 2014 - 2020 г. и ще можем веднага при отварянето на всяка от мерките, да кандидатстваме незабавно и да печелим европейски проекти. Това означава още много свежи пари във всички сфери на дейност на общината ни и възможност за сериозно подобряване на качеството на живот на гражданите ѝ.

Освен това, тази година окончателно приключваме някои много важни проекти. Финализираме работата по Античния форум, завършваме центровете за настаняване от семеен тип, приключваме работата по Онкодиспансера, който ще може да гарантира най-съвременно лечение на болните. Ще завършим и канализацията на кв. Кольо Ганчев до август 2014 г., а напролет ще стартира строителството на депото за отпадъци - очакваме да се спазят сроковете и то да бъде завършено до края на годината... Работим по много тежки инфраструктурни проекти, но те ще решат проблеми на Стара Загора за десетилетия напред.

С други думи това е моментът да свършим най-важната работа. Досега Стара Загора не е имала такъв шанс. До 2020 г. перспективата за града и общината е добра. Европейските пари в този интензитет, в който сега влизат в България, ще работят до 2020 г. Когато имаме добри проекти, насочени към правилните места, а съм убеден, че ги имаме, Стара Загора ще придобие европейски облик. Това ще стане видимо след изпълнението и на следващия мандат, защото е необходимо технологично време да бъдат решени възловите проблеми и това да се отрази пряко на начина на живот на гражданите.

- Обезпечена ли е финансовата стабилност на общината?

- Обезпечена е. Нямаме финансови проблеми. Дори завършихме миналата година с излишък. Средствата, които вземаме от фонд ФЛАГ, като оборотни средства за съфинансиране, осигуряват работата ни по европейски проекти, а средствата ни се възстановяват от управляващия орган по съответната програма след приключването на проекта. Доказателството за финансовата стабилност е и повишеният от Standard and Poor's кредитен рейтинг на общината.

- Какво бихте искали да кажете на старозагорци в началото на тази година?

- Да са живи и здрави, защото това е наистина най-важното! Да са упорити, борбени, заедно всички да постигаме живота, който искаме! Няма лесни неща и лесни битки, но с много работа, със системност и добър екип може да се постигне много. Това, което аз мога да обещая, е, че Стара Загора ще върви напред. Няма да се върнем назад. Няма дори да спрем на едно място. Стара Загора ще се развива и то с бързи темпове.

- Какво пожелавате на себе си?

- Здраве. Когато човек е здрав, може да работи и да постига желаното.

- А какво Ви се падна от новогодишната баница?

- Здраве, работа, а и парата при мен дойде.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

  

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |