Събития Клавирен концерт на двама млади талантливи български музиканти (видео)

Клавирен концерт на двама млади талантливи български музиканти (видео)

Петък, 03 януари 2014 г., 10:14
Размер на буквите

Клавирен концерт на двама млади талантливи български музиканти - Николай Маринов Васил Начев Двама млади музиканти ще имат клавирен концерт на 10 януари от 19 часа в Държавна опера - Стара Загора. Заедно с оркестъра на Операта шестокласникът Николай Маринов ще свири Концерт за пиано №23 на Волфган Амадеус Моцарт, а Васил Начев (на 20 години, студент в Кралския музикален колеж в Лондон) ще изпълни Концерт за пиано №2 A-Dur на Ференц Лист.

Диригент е Здравко Лазаров, концертмайстор е Паулина Колева. Концертът се осъществява със съдействието на Фондация Миню Балкански.

Николай Маринов е  ученик в Национално училище за музикално и танцово изкуство Добрин Петков - Пловдив. Свири от 6-годишен, а участията му на сцената са впечатляващи. Младият виртуоз има 15 първи награди от най-авторитетните конкурси в Европа, включително от Париж и Рим, няколко специални награди и Grand Prix на различни международни и български конкурси. Николай МариновЗавършил е пет майсторски класа. През миналата година Николай беше солист на Софийската филхармония с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №23 на Моцарт. Представил е вече пет самостоятелни концерта - един в Тракийски университет – Одрин, Турция (2010), в Брюксел (2012) и два концерта в Париж (2013) и други. Николай Маринов  е стипендиант на Ротари клуб  Филипополис в Пловдив. Лауреат на Голямата награда за изкуства на фондация Димитър Бербатов, за постижения през 2011 г. Има награда от  Министерството на културата за високи творчески постижения през 2012 г.

През юли 2013 година Николай Маринов предизвика истински фурор на парижката гара Сен Лазар с брилятно изпълнение на пиано. Случката става известна след като зрители от спонтанно насъбралата се публика качват клипове с невероятното изпълнение на момчето в Youtube. Това беше единствената възможност да се упражня преди участието в предстоящия мой концерт, споделя Николай. Щом удря първите акорди, около него веднага се насъбира публика, която започва да го сравнява с Моцарт.

Васил Начев е роден на 4 април 1993 г. в град Пловдив. В момента е студент в Кралския музикален колеж в Лондон под ръководството на световноизвестният руски пианист и педагог проф. Дмитрий Алексеев. Васил НачевЗапочва да учи пиано под ръководството на клавирната педагожка Елена Велчева. През 2007 г. е награден със грамота от Министерството на културата за високи творчески постижения. През 2008 г. осъществява своя първи концертен дебют като солист на младежки камерен оркестър, изпълнявайки Концерт за пиано и оркестър ре-минор на Йохан С. Бах. През 2009, 2010 и 2012 г. е солист на Пловдивска филхармония.  През 2011 г. е солист на Разградска филхармония. Също през 2011 г. е стипендиант на световно известния български диригент, който живее в Германия, Йордан Камджалов. През 2011 г. е награден с Грамота от Съюза на учените в България за активното му участие в музикални програми в дейността на съюза и за високите му постижения в годината на Ференц Лист. От 27 юни до 31 юли 2011 г. участва в 50-ото юбилейно издание на Eastern Music Festival - Greensboro (NC) USA. Сред 200 участника от всички групи музикални инструменти (от който 21 пианиста) Васил Начев е единственият награден със пълната стипендия на Steinway. Имал е участия в клавирни и камерни рецитали в зали като Dana Hall Auditorium, в легендарния John F. Kennedy Center for the Performing Arts (Millennium Stage), Вашингтон DC, Oratorio di San Rocco, Болоня, Festetics Castle, Унгария.

През 2013 г. Васил Начев е награден от фондация Мартин Джоунс Мюзик към Лондонски филхармоничен оркестър. Участва в майсторските класове на проф д-р. Атанас Куртев и проф. Милена Моллова (България), проф. Мишел Бероф (Франция), д-р Джеймс Джайлс (САЩ), Йошиказу Нагай (САЩ), Гидиан Рубин (САЩ), Миша Диктер (САЩ) , Джон Накаматзу (САЩ), проф. Балаш Соколай (Унгария) Дмитри Алексеев (Русия). Има множество награди от национални и международни конкурси.

Държавна опера - Стара Загора ви кани на 10 януари 2013 година на концерта на талантливите млади български музиканти.

  

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |