Събития Община Стара Загора е в добро финансово състояние и няма задължения

Община Стара Загора е в добро финансово състояние и няма задължения

Сряда, 18 декември 2013 г., 11:43
Размер на буквите

Община Стара Загора добро финансово състояние няма задълженияОбщина Стара Загора не е оазис на фона на всеобщата икономическа криза, но е в добро финансово състояние и нито един ден не е забавила дължимите си плащания. Това заяви пред журналисти финансовият директор Цанка Ганева. Нямаме притеснения нито за заплатите на служителите, нито за средствата, които трябва да плащаме на контрагентите, увери г-жа Ганева.

Ден по-рано общинските съветници от ВМРО Николина Горова и Кристиян Петков заявиха, че Общината е в тежко финансово състояние и е пред фалит. Според тях местната администрация е взела 12 кредита при неясни условия.

Пред журналисти кметът Живко Тодоров обясни, че тази информация не само, че не е коректна, но и не отговаря на истината. Той припомни, че общинското ръководство е наследило кредит в размер на 5,6 млн. лева, който се погасява в необходимите срокове и до края на мандата ще бъде изплатен. Става въпрос за Облигационният заем от 2005 г., който е с най-високата лихва от 6%, както и заем от същата година в размер на 5 млн. лева за ремонт на Държавна опера - Стара Загора.

По време на управлението на Живко Тодоров са изтеглени само два кредита. Единият е в размер на 960 000 лева от Фонд Козлодуй за внедряването на мерки за повишаване на енергийната ефективност на училища и детски градини, тъй като Общината има 50% съфинансиране. Погасяването на заема тече, но вноските ще бъдат компенсирани и от икономиите на средства, които ще се реализират в резултат на санирането.

Вторият кредит е на стойност 2,660 млн. лева за цялостното обновяване на централния градски пазар по програмата Джесика. Ежегодната погасителна вноска е 305 000 лева, а заемът трябва да бъде изплатен до 2025 г. Приходите от наемите на сергиите ще позволят покриването на дължимите суми по кредита и самоиздръжка на пазара. Така, че този кредит не е в тежест на Общината, обясни Живко Тодоров.

2,6 млн. лева Общината е взела от Фонд Флаг, за да обезпечи изпълнението на дейностите по 3 европейски проекта: Интегрираният план за градско възстановяване и развитие: Изграждане на Центрове от семеен тип и Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция. Предстои безвъзмездното финансиране по проектите да бъде изплатено на Общината. Реално имаме по-малко кредити, отколкото заварихме, уточни кметът.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов поясни, че всяко решение на ОбС за поемане на задължения от общината са подкрепяни с голямо мнозинство от общинските съветници, а преди това подлежи на широко обществено обсъждане.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |