Събития Държавата води преговори за Ремотекс - Раднево

Държавата води преговори за Ремотекс - Раднево

Петък, 13 декември 2013 г., 15:30
Размер на буквите

Държава преговори Ремотекс - РадневоОт Министерството на икономиката и енергетика се водят разговори със собственика на Ремотекс за възможността чрез Български енергиен холдинг държавата да придобие мажоритарния пакет от акции на дружеството в Раднево, съобщи областният управител на Стара Загора Живка Аладжова след заседанието на Парламентарната комисия по социална политика към Народното събрание, в което участва.

Това е обявил заместник-министърът на икономиката Красин Димитров пред социалния министър Хасан Адемов, депутати от всички парламентарно представени партии, представителите на синдикатите и на стачния комитет в Ремотекс. Единствено само собствениците на дружеството не са се явили на заседанието, въпреки многократните покани от председателя на комисията Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на областна управа - Стара Загора.

Мотивите на експертите са, че предприятието е необходимо за нормалния работен процес на Мини Марица изток ЕАД, обясни Живка Аладжова. От икономическото министерство смятали още, че придобиването на мажоритарен дял от държавата, в Ремотекс ще се запазят работните места и регулярно ще се изплащат на заплатиге.

Парламентарната комисия по труда и социалната политика заседава по казуса Ремотекс, защото вече 10-и месец работниците стоят без заплати, а цеховете на предприятието са затворени. Областният управител Живка Аладжова, която от началото на протестите подкрепя работниците, поиска от всички държавни институции, които имат законови правомощия, намеса да се решат проблемите в дружеството. От прокуратурата разследват как са изразходват средствата в дружеството. От Инспекцията по труда в Стара Загора са издадени наказателни постановления за близо 89 хиляди лева. Отчисленията за задълженията към НАП от средствата, които постъпват по сметките на Ремотекс, са намалени от 20 на 5%, за да се осигури ресурс за изплащането на заплатите на работниците. Но на заседанието е станало ясно, че едва 5% от 2,5 млн. лева, които държавното дружество Мини Марица изток приведе на 20 ноември т.г. на Ремотекс, са отишли за погасяване на задълженията към НАП, а информация къде е отишла по-голямата част от сумата няма. От Агенцията по приватизация са докладвали,че няма нарушения при закупуване на дружеството през 2002 година. В момента в предприятието работят 561 души и задълженията на настоящия собственик за заплати към тях са в размер на 3,5 млн. лева.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |