Събития 70% от частните фирми в България са семейни и имат важна роля за икономиката

70% от частните фирми в България са семейни и имат важна роля за икономиката

Сряда, 11 декември 2013 г., 16:23
Размер на буквите

Марио Дука - Около 70% от частните фирми в България са семейни и имат важна роля за икономикатаСемейните фирми в България са много важни за икономиката на страната. В Европейския съюз 70% от частните дружества са семейни предприятия, подобен е делът им и в България. Семейните фирми у нас осигуряват близо 40% от общата заетост в страната. Това каза Марио Дука по време на семинар за управление на семейния бизнес, който се проведе в Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Лекторът Марио Дука е управляващ партньор в FBS2M Family Business Solutions и президент на Малтийската асоциация на семейните фирми. Собственик е на семеен бизнес и водещ консултант в областта. Пред участниците във форума в Стара Загора той даде ценни съвети за успешното ръководене на фамилните фирми и предаването им на наследниците. Семейната фирма се отличава от останалия бизнес, защото преплита семейството, бизнеса и собствеността по неделим начин. Това предполага приемственост, съвместяване на служебни и семейни отношения. И е много важно да се намери баланс, защото ако се планира само бизнесът, ще доведе до конфликти в семейството, обясни Марио Дука. Според него е много по-лесно ако двама съдружници не се разбират, единият да продаде дела си и да започне нов бизнес. Но ако връзката в дадено предприятие се базира на семейството, раздялата е трудна и проблемите за бизнеса са много по-сериозни.

По статистически данни обаче 70% от семейните фирми в България се провалят при прехода между първо и второ поколение и едва 10% от предприятията оцеляват при предаването на собствеността на трето поколение. Основната причината за това е липсата на планиране на бизнеса и на разработени управленски структури. Всяко поколение има различен подход и това също поставя на изпитание успешната практика на предприятието.

За да работят заедно две поколения в една семейна фирма и преходът на предаването на собствеността между тях да е без сътресения, трябва да се изградят правила и регулации, каза още Марио Дука. Опитът от 20 - 30-годишна бизнес практика, която може да предаде един баща на сина си, не се учи в никой университет, заяви той.

Преходът на предаването на фамилния бизнес трябва да се планира и наследниците да бъдат подготвени и обучени, за да вземат правилни решения. Но ние от по-старото поколение трябва също така да им покажем, че вярваме в тях, посъветва семейният бизнес консултант. Освен доверието, друга важна предпоставка за успеха на фирмата при приемствеността на поколенията е балансът при вменяването на отговорности. Те не трябва да са прекалено много, защото това създава предпоставки за провал. Не може да очакваме, че децата ни ще вземат винаги правилното решение ако не сме ги подготвили за това, обясни Марио Дука. Според него младите реагират прибързано, според усещането на родителите им, и това се дължи на желанието да се докажат и да бъдат по-добри. И точно в правилното управлението на тези сложни отношения, желания, очаквания, а често и настроения, се крие успехът на семейния бизнес. 

Днес младите са по-добре образовани и запознати с технологиите. Често това им дава увереност и те поемат по-голям риск, защото имат време за корекция на грешките си. Европейската практика показва, че старото поколение не рискува в края на кариерата си. За България обаче има различия и управителят на Ате Пласт Мария Жекова обясни, че днес младите живеят по-спокойно и затова не са научени да рискуват. В България частен бизнес практически има от две - три десетилетия и първото поколение, изградило днешните предприятия, е работило при голям риск и стрес.   

Неговата задача е да даде една различна гледна точка - различна от тази на юриста или на финансиста, изваждаща на преден план интересите на семейството, но без емоциите, владеещи неговите членове. Използвайки система, където семейството, бизнесът и собствеността се разглеждат в тяхната неразривна цялост, семейният бизнес консултант е в състояние да предложи решения, които да отчитат спецификата на предизвикателствата, пред които се изправят семействата със собствен бизнес.

Семейните фирми в България са много важни за икономиката на страната

Марио Дука: Семейните фирми в България са много важни за икономиката на страната

Семейните фирми, Стара Загора, лекция на Марио Дука

Семинар в залата на ТПП - Стара Загора

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |