Събития Тракийският университет предлага образование на най-високо ниво

Тракийският университет предлага образование на най-високо ниво

Неделя, 08 декември 2013 г., 13:40
Размер на буквите

проф. д-р Иван СтанковВ Тракийския университет има цялостно попълване на бройките по държавната поръчка. От година имаме две нови специалности: Медицинска рехабилитация и ерготерапия и Гериатрични грижи, която е единствена в България. Нова е и магистърската специалност във Ветиринарно-медицинския факултет - Санитарна микробиология и безопасност на храните, разказва ректорът университета проф. д-р Иван Станков преди празника на студентите 8 декември.

- Проф. Станков, тази година беше сякаш необичайна за Тракийския университет и за Вас лично - бяхте и министър на земеделието в служебното правителство...

- За радост, годината беше изключително успешна за Тракийския университет. Вдигнахме летвата наистина много високо и отсега с радост, но и с лека тревога се чудим как ще я прескочим през следващата година. На 27 ноември имахме отчетно-изборно събрание за периода ноември 2012 г. - октомври 2013 г. В най-важната за нас - учебната дейност, имаме цялостно попълване на бройките по държавната поръчка. Това е при положение, че 8000 бройки държавна поръчка останаха непопълнени в българските висши училища т.г. Актуализирахме учебните планове и програми. Те са съобразени с европейските. Въведохме електронно и дистанционно обучение. Вече имаме 25 мултимедийни учебника, подготвени са над 200 преподаватели и служители, а изградихме и електронни модули на цялостни курсове за дистанционно обучение по 98 дисциплини в Тракийския университет. Студентите ни се реализираха много успешно по проект Студентски практики и интересът е огромен. Имаме определени 1478 места за студентски практики, като в момента лимитът вече е изчерпан - поискахме бройката ни да бъде завишена. В тази една година имаме и две нови специалности: Медицинска рехабилитация и ерготерапия и Гериатрични грижи - единствена в България засега. Нова е и магистърската специалност във Ветиринарно-медицинския факултет - Санитарна микробиология и безопасност на храните. Разкрихме магистърски програми в сферата на общото инженерство, а в Стопански факултет работим по проект за актуализация на учебните програми и разработване на нови професионални направления.

- Каква е перспективата за чуждите студенти?

- Въведохме обучение на английски език по магистърските програми, но с тенденция за обучение и по някои бакалавърски.

- В Медицинския факултет Тракийският университет подготвя лекари. Непрекъснато се говори, че България остава без лекари в почти всички направления, а като че ли остава проблемът с липсата на възможност за специализацията на младите кадри?

- Това е абсолютна аномалия и проблемът със специализациите трябва да се реши на най-високо ниво. Наши студенти участваха в много сериозно национално обсъждане на проблема в Плевен. Много критично - и студенти, и ръководство сме настроени както към начина, по който се провеждат специализациите, така и по отношение на правилата, на възможностите, които държавата дава на младите лекари. Ако не се реши проблемът на правителствено ниво, ситуацията у нас с медицинските кадри ще стане не само още по-тежка - ще стане невъзможно функционирането на здравната система.

- Как се справяте с издръжката на университета?

- Звучи невероятно, но завършихме годината на плюс, с остатък. Това стана възможно поради сериозните субсидии за наука, които влязоха в Тракийския университет на базата на европейски проекти - 5 853 000 лева.
При положение, че предвидената за нас издръжка е 12,9 млн. лева, 5,9 милиона само за наука е изключително постижение. В случая не говоря за инфраструктурните проекти, по които влязоха 6 - 7 млн. лева.
54% от 12-те милиона по проекти са за изграждане на научна инфраструктура - усилията ни са съсредоточени в тази посока. Наскоро спечелихме проект и сключихме договор за оборудване с научна и учебна апаратура, на стойност почти 3 млн. лева, която не е включена в сумите, за които говорихме досега.
Наблягаме също така на подмладяване на академичния състав. Направихме 29 конкурса - 10 за професори, 16 за доценти и три за главни асистенти. Назначихме и 18 нови асистенти. На човек с 35% са увеличени научните публикации - т.е. университетът живее, работи активно, създава продукти, наука и кадри. Имаме и 6 нови договора за международно сътрудничество. Голяма е мобилността на наши студенти и преподаватели по програма Еразъм - увеличена е с 55% за една година.

- Има ли Тракийският университет и проблеми?

-Да. Много е сериозен проблемът ни с учебно-опитното стопанство. Нямаме достатъчно площи за провеждане на учебна и изследователска дейност. Дори като министър на земеделието работих в посока да бъде осигурена държавна или общинска земя, но така и не се решиха нещата. Другият ни огромен проблем е Университетската болница - задължения..., много проблеми. Нямаме добро обезпечаване с капиталови средства - 200 - 300 хил. лева на фона на 4-те милиона, които ни бяха нужни да направим само санирането на сградите? Хубавото е, че успяхме чрез инфраструктурните проекти да предадем различен вид на сградата на университета, в нея вече е уютно, красиво, топло. Имаме достатъчен жилищен фонд за всички студенти, дари за задочниците, когато идват. Раздадохме жилища на младите ни преподаватели, за да ги задържим и за да покажем, че ценим труда им. Друг е въпросът, че имаме страхотни проблеми с обществените поръчки и бавенето по тях. Аз вече имам няколко санкции, защото не винаги мога да се съобразя с правилата - например, покрива на трафопоста. Той трябваше веднага да се направи, защото можеше да се случи трагедия - става въпрос за електричество. Нямаше как да чакаме тежките процедури по ЗОП и без конкурс наехме фирма. Убеден съм, че постъпих правилно.

Много ми се ще да се похваля накрая с художествената самодейност и със спорта в университета. За мен е много важно, че младите ни хора горят, търсят себе си в различни посоки, следователно са творци. Вокално-инструменталният ни състав Макрофагус е страхотен - обзаведохме ги с нова техника, фолклорният ни състав Тракия е много добър, а също и групите за латино, бални и модерни танци, камерна хорова формация, театрална студия... Спечелихме националната купа при мъжете в студентските игри по баскетбол. Отборът ни по ръгби жени стана трети на държавното първенство и после пети в Европа. Неотдавна студентите ми връчиха и бронзовата купа за хокей на трева.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |