Събития Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката: Енергията от топло-електрическите централи няма алтернатива

Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката: Енергията от топло-електрическите централи няма алтернатива

Неделя, 08 декември 2013 г., 13:31
Размер на буквите

Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетикатаТопло-електрическите централи произвеждат базовата енергия и работят постоянно, осигуряват работа на 12 хил. служители и работници и косвено на още толкова. На възобновяемите източници не може да се разчита постоянно, тъй като зависят от климатичните условия, казва Драгомир Стойнев, министърът на икономиката и енергетиката.

- Министър Стойнев, наскоро екип на Грийнпийс -България представи доклад Задушаващата хватка на въглищата. Подобен доклад, на практика зачеркващ въгледобивната енергетика, промотира в Стара Загора и екосдружението За Земята. Вашият коментар?

- Държавата трябва да се грижи за държавните предприятия и служителите в тях. Тези предприятия работят, щадят природата и здравето не само на служителите си, но и на населението, което е в близост до централите. В Мини Марица изток е внедрена и функционира успешно интегрирана система за управление на качеството, околната среда и здравето и безопасността при работа. Цялата производствена дейност - откривна, насипна и добивна, се извършва в съответствие с изискванията на стандартите ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 и BS OHSAS 18001:2007. Докладите от ресертификационния одит, проведен само преди няколко месеца, потвърждават успешното прилагане на системата за самоконтрол в работата на дружеството.

Успешна е и системата за управление на околната среда в ТЕЦ Марица изток 2. В началото на ноември 2013 г. без забележки премина вторият надзорен одит на защитения международен сертификат EN ISO 14001:2004, издаден от оторизирания орган TUV Rheinland Inter Cert - Брюксел. Самият факт, че не е установено нито едно несъответствие, категорично показва, че системата за управление на околната среда в централата работи. Още повече, че ТЕЦ Марица изток 2 работи със сероочистващи инсталации на всичките си осем енергоблока, и тези инсталации пречистват димните газове над 94%, т.е. в атмосферата практически не се отделят вредни емисии. Централата е сертифицирана и работи в съответствие с европейските изисквания за чиста околна среда и безопасност при експлоатация.
Нещо повече. Трябва да се има предвид, че топлоелектрическите централи произвеждат базовата енергия и работят постоянно, докато на възобновяемите източници не може да се разчита постоянно, тъй като зависят от климатичните условия. В същото време трябва да се отчита не само икономическата важност на ТЕЦ-овете и мините, но и социалният аспект, който имат. Те осигуряват работни места и заетост на цели региони в страната. Това са хиляди семейства, които разчитат на препитание, благодарение именно на централите и мините. Само в комплекса Марица изток пряко заетите са над 12 000 служители и работници и още приблизително толкова са косвено ангажирани и обслужват комплекса. Всички те разчитат на този комплекс и не мога да приема, че въглищата имат задушаваща хватка. Дружествата работят, съобразно екологичните норми, а работещите в тези предприятия разчитат на сигурност за себе си и семействата си. Затова ние правим всичко възможно да им ги осигурим.

- Двата синдиката в Мини Марица изток ЕАД разпространиха декларация с искане за спешно финансово стабилизиране на дружеството чрез повишаване на цената на въглищата. Лидерът на КТ Подкрепа посочи 105 лева за тон условно гориво. През август Вие самият обявихте в Раднево, че за увеличение на цената на въглищата може да се мисли в началото на януари 2014 г. Ще има ли промяна, кога?

- С моя заповед цената на въглищата беше увеличена, считано от септември 2013 г., и от 71,50 лева за тон условно гориво вече е 75 лева/ТУГ. За това дали би могло да има ново увеличение на цената на въглищата от Мини Марица изток, може да се говори само след направени анализи и то през 2014 г. Благодарение на политиката, която се води от Българския енергиен холдинг и от Министерството на икономиката и енергетиката, и с освобождаване на износа на еленергия вследствие на намалената такса за пренос и достъп от 34,26 лева на 12,13 лема през октомври Мини Марица изток има рекорден добив на въглища - 3 512 000 тона. Този производствен резултат е най-високият месечен добив в историята на дружеството за последните 20 години. Върхов месечен добив за 61-годишната си история реализира през октомври и Рудник Трояново 1 - над 1 481 000 тона.

При встъпването ми в длъжност заварих сектор енергетика и в частност Мини Марица изток в изключително тежко състояние. Предприехме мерки НЕК да преведе на Мини Марица изток 60 млн. лева. Въпреки затрудненията, към момента миньорите в дружеството работят на четири смени и ритмично се изплащат дължимите заплати на персонала и свързаните с тях социални осигуровки и данъци. Осигуряват се средства за покриване на текущите нужди на дружеството и за изпълнение на производствената програма.

- Ще се отрази ли корекцията на цената на въглищата върху цената на електроенергията? Как?

- Увеличението на цената на въглищата, което утвърдих през месец август, няма да повлияе на цената на електрическата енергия.

- ТЕЦ-овете се задъхват финансово заради чувствителното неплащане на задълженията на НЕК към тях. Кога и как, според Вас, този проблем ще бъде разрешен?

- Много хора - специалисти и неспециалисти, коментират съдбата на НЕК. Аз може би единствен от политиците гледам оптимистично. Наистина при встъпването ми в длъжност заварих НЕК с приблизително 1,9 млрд. лева дългове. Нещата тръгнаха в положителна посока към постепенно стабилизиране на дружеството. Дружеството започна ритмично да се разплаща с контрагентите си - нещо, което не се е случвало отдавна. Всеки месец се извършват плащания, макар и не в пълен размер. Важното е да стабилизираме системата и да върнем доверието в компанията.

- Кое наложи няколкото рокади в съвсем кратък срок в Съвета на директорите и в ръководството на Мини Марица изток ЕАД? Оценката Ви към настоящия момент за управлението на двете държавни дружества в комплекса Марица изток?

- Всички промени са направени с цел стабилизиране на енергийния сектор, който беше в тежка криза. Министерството на икономиката и енергетиката полага постоянни усилия, за да подобри дейността както на двете държавни дружества в комплекса Марица изток, така и на всички компании с държавно участие, на които е принципал.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |