Събития Производителите на вятърна и соларна енергия излизат на протест

Производителите на вятърна и соларна енергия излизат на протест

Понеделник, 02 декември 2013 г., 10:09
Размер на буквите

протест в София - производителите на вятърна и соларна енергия излизат на протестПроизводителите на вятърна и соларна енергия излизат на протест в София срещу намерението на управляващите да въведат 20-процентна такса върху приходите им. Протестът е от 12 часа пред Министерството на икономиката и от асоциациите на производителите очакват над 2000 души да изразят недоволството си.

То е мотивирано от непрозрачно приетите дискриминационни и незаконни решения на бюджетната комисия в парламента. Ако таксата бъде подкрепена и в пленарната зала, това обричат бизнеса ни на сигурен фалит, казват собствениците на малки централи, за добив на електроенергия от вятъра и Слънцето.
Почивните дни стана известно, че депутатите от БСП и ДПС ще гласуват за въвеждането на таксата. Формално тя е предложена от партия Атака, което също затвърждава прогнозата, че ще бъде приета от Народното събрание.

Приемането на решение за облагане с 20% такса на нашите инвестиции означава национализация на нашия капитал, нашия труд, на усилията ни да направим България модерна държава, се казва в декларация на бранша.

Предложеното от Атака решение отблъсква чуждестранните и местни инвеститори от най-успешния сектор на българската икономика, в която бяха вложени над 4 млрд. евро и създадени хиляди работни места, напомнят представителите на бизнеса. Те предупреждават, че решението за национализация ще провали усилията на българската държава да привлича чуждестранни инвестиции.

Производителите на вятърна и соларна енергия призовават всички хора, които работят и инвестират, да подкрепят протеста им.

Скандален е начинът, по който е внесено и прието това решение -  каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. - То е силно дискриминационно, защото третира облагането с данък само на два вида производители - от слънчеви и от вятърни централи.

Парите, които ще бъдат събрани от налагането на 20-процентната такса, са 170 милиона лева годишно и това няма да е от полза за потребителите, защото няма да намали сметките за ток - каза заместник-председателят на Асоциацията Иво Иванов. - Не е ясно кой, кога и как го е взел това решение. Така, както е записано, парите, които се предвижда да бъдат взети от този частен сектор, няма да отидат в енергетиката всъщност. Ще отидат на съвсем друго място и ще бъдат разпределени по съвсем друг, непрозрачен начин.

* * *

Прессъобщение на Българска фотоволтаична асоциация

Унищожаването на „зеления сектор” ли е новата икономическа политика на правителството?

В  Българската фотоволтаична асоциация възприемаме върховенството на закона за неотменим и незаобиколим принцип в работата на инвеститорите, а  още в по-голяма степен в дейността на публичните институции и на министрите.

Шокирани сме, че Министъра на икономиката и енергетиката подкрепя предложението на ПГ „Атака“ за 20% данък върху производителите на електроенергия от слънчеви и вятърни централи, което практически е експроприация на частните капитали в енергийния сектор.
Изненадани сме, че български министър възприема за легитимно решение, което е прието на тъмно, без дебат, без обсъждане с инвеститорите, и в пълно противоречие с Конституцията и законите на страната.

Как министърът на икономиката на България ще обясни позитивите за българската икономика и повишаването на стандарта на българските граждани, от ликвидирането на един работещ сектор, разкрил 15 000 работни места и инвестирал 4 милиарда евро в българската икономика.
Прави ли анализ министъра, на риска за банковата система, финансирала от български банки поректи във ВЕИ за над 2,3 милиарда евро.
Буди недоумение, тоталното неразбиране и превратното тълкуване на ясните насоки на Европейската комисия от 5 ноември тази година, която ясно казва, че „Препоръчва на правителствата да избягват необявени и ретроактивни мерки срещу направените инвестиции във ВЕИ сектора“.
Фрапантно е пренебрегването на препоръките от доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие от 20 ноември 2013 г., с който се намалява инвестиционния рейтинг на страната заради „политика на правителството, ограничаваща производителите на електроенергия от възобновяеми източници.“  Абсолютно невярно е твърдението на министър Стойнев, че подобни такси има Испания и Гърция.

БФА и българското общество сме наясно за финансовите трудности пред които са изправени държавните предприятия в Енергетиката: НЕК, ЕСО, ТЕЦ Марица Изток 2 и други. Но вината за лошото и неефективно управление не следва да се търси в частните производители. Натрупаните дефицити могат да бъдат покрити с добро управление и недопускаме на корупционни схеми, както и с привличане на нови инвестиции както във ВЕИ, така и в другите сектори на Енергетиката. Подкрепяйки едно ново източване на дадена група производители в полза на бюджета по привидно законен начин, не допринася нито за привличане на нови инвестиции и нови работни места, нито за покриване на дефицитите в държавните предприятия. Напротив: предложението на ПГ Атака ще внесе в бюджета 160 милиона лева, но ще зачеркне потенциални инвестиции за поне 20 милиарда през следващите 10 години. Ако държавата национализира от един частен сектор 160 милиона лева частен капитал, инвеститорите в другите сектори ще очакват същото в следващите години  -  концесионери,  вериги магазини или производители на автомобилно оборудване.
Старите похвати и популистки лозунги няма да помогнат за съживяването на икономиката, а напротив.
Подкрепата за предложението на „Атака“ от страна на министъра на икономиката дава нова линия относно общата икономическа политика.

Очакваме отговор от премиера, България преосмисля ли ангажиментите си като държава член на Европейския съюз?

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |