Събития Баристите правят от ароматно кафе изкушение за сетивата

Баристите правят от ароматно кафе изкушение за сетивата

Неделя, 24 ноември 2013 г., 20:21
Размер на буквите

Йордан Дъбов - Баристите правят от ароматно кафе изкушение за сетиватаСветовният експерт по кафето и председател на Асоциацията на баристите в България Йордан Дъбов гостува през седмицата в Стара Загора. Човекът, който изнася лекции за тонизиращата напитка в цяла Европа, разкри любопитни подробности около историята на кафето и тайни за неговото приготвяне по време на семинар в ресторант Форум.

Бизнесът с кафе е най-глобалният бизнес в света. Бразилия е най-големият износител на кафе. През 2009 г. държавата е изнесла 30 306 866 чувала от по 60 кг. По консумация на кафе на първо място в света се нарежда САЩ с употребата на 2 078 123 чувала средно на месец. Следват Германия, Япония, Италия и Франция. На България е отредено скромно място с нейните 34 516 чувала месечно, обясни специалистът по кафето.

От увлекателния разказ на Йордан Дъбов стана ясно още, че кафе се отглежда в около 5 млн. ферми в целия свят. За добива му работят активно около 25 млн. души. Повечето от тези хора се трудят за мизерната надница от около 1 - 1,50 долара дневно.

Макар за мнозина несведущи по кафените въпроси консуматори сортът арабика да е просто арабика, всъщност истината е съвсем друга. Арабика е вид кафе, а сортовете арабика са над 2000. Оптималната надморска височина, на която расте арабиката, е между 1000 и 2000 метра. Другият основен вид кафе е робустата.
Кафето е два пъти по-сложно като вкус от виното и само около 60 души в целия свят, обединени в елитна организация, са признати за експерти оценители. Може у нас горчивото кафе да се възпява в песни и стихове, включително и на големия поет Христо Смирненски, но истината за кафето е друга. Не трябва да се толерира горчивината в едно кафе. Тя е нещо лошо. Кафето е плод, а плодът е сладък. Това е постулат, който трябва да запомните. Кафето не трябва да бъде и кисело. Арабиката е киселинна, но не и кисела, обясни Йордан Дъбов.

Покрай още много други полезни съвети присъстващите научиха и за някои от най-скъпите кафета. Сред тях е Jamaican Blue Mountain. За истинското кафе Blue Mountain се носят легенди. За разлика от другите кафета, които се транспортират с чували, то се транспортира в дървени бъчви. С ненатрапчивата си киселинност, много лекия лешников аромат и мекия си вкус, това кафе е едно от най-скъпите в света. Отглежда се само в три ферми в Ямайка на високо място и е под 24-часова много мокра мъгла, пише вестник Национална бизнес поща.

Друго кафе, което чупи ценовите рекорди е Гейша. Половин килограм сурово кафе струва 350 долара, разказа Йордан Дъбов. Експертът напомни, че огромна част от кафетата, които у нас минават за елитни и се препоръчват като такива в заведенията, всъщност не са изобщо от висок клас. Какво значи една марка, ако не знаеш съдържанието на сортовете кафе, които се съдържат в напитката, която ти се предлага в чашата. Ужасявам се, когато в заведение на мой въпрос: какво е кафето, ми се отговаря кратко - еспресо, сподели Йордан Дъбов.

Бариста е човекът, който познава всички възможни видове кафета и може да приготви точно това кафе, което искате според критериите ви за аромат, вкус или сила. Баристите са професионално обучени и са придобили съвършенство в приготвянето и сервирането на кафе, в поддържането на специфичното оборудване за кафе, в снабдяването с кафе от съответните марки, та дори и в доставката на специфични сервизи и аксесоари за приготвяне и сервиране на кафе. Произходът на думата barista може да се потърси в италианския език. И сега италианците използват тази дума - тя означава човекът зад бара, който приготвя еспресо и всякакви други видове кафе, както и сервира алкохолни и безалкохолни напитки.

Йордан Дъбов

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |