Събития Президентът Петър Стоянов за политиката на България към бежанците (видео)

Президентът Петър Стоянов за политиката на България към бежанците (видео)

Петък, 22 ноември 2013 г., 20:03
Размер на буквите

Петър СтояновБългарите са принудени от нуждата да имигрират в други държави. И ние искаме те да бъдат третирани там наравно с всички. Следователно също трябва да имаме подобно отношение към хората, които идват тук. Ние не сме народ, който може да спира и който през годините е спирал емигранти, казва президентът Петър Стоянов.

Темата за бежанците има две измерения.  Едното е технологично и може да се нарече логистично. С други думи казано, това означава до каква степен България може да се справи с бежанския поток. Ние сме съвършено неподготвени за него. Това е очевидно. Тук е необходима крайна мобилизация на всички институции, защото става въпрос за хора - за човешки същества, част от които са деца, част от тях са жени.
Втората паралелна тема е, че мислейки за бежанците, ние трябва да мислим и за собствения си морал. Аз наистина се страхувам, че с някои крайни изказвания и с някои крайни действия ние хвърляме сериозна сянка върху моралните завоевания на нашия народ през вековете. Когато България спаси своите евреи, бидейки съюзник на нацистка Германия, тогавашният основен виновник, в кавички казано, за спасяването казва: Малките държави не могат да си позволят да се отклоняват от моралните критерии и да нарушават морала, защото ще платят висока цена.
Знам, че не е лесно да бъдат приютени тези няколко хиляди души - 10 хиляди бежанци. Знам, че това създава голям проблем. Но аз мисля, че не толкаво положението на бежанците, колкото нашата българска, национална гордост ще получат един солиден бонус ако българското общества покаже съчувствие. Да, толкова можем, о-кей не можем да ви настаним в луксозни хотели, но виждаме, че вие сте беда. Не забравяйте - ние не сме народ, който може да спира и който през годините е спирал емигранти. Ние сме народ, който излъчва имигранти. За разлика от Франция, Германия или Холандия, България не е привлекателна цел за хората да идват тук. Нашите хора, принудени от нуждата, ходят някъде. И ние искаме те да бъдат третирани там наравно с всички. Следователно трябва да имаме подобно отношение към хората, които идват тук, надявам се временно, казва Петър Стоянов, президент на България в годините от 1997-ма до 2002-ра.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |