Събития Община Стара Загора планира до 2020 г. проекти за над 750 млн. лева (видео)

Община Стара Загора планира до 2020 г. проекти за над 750 млн. лева (видео)

Вторник, 19 ноември 2013 г., 16:21
Размер на буквите

Община Стара Загора 2020 г. проекти над 750 млн. леваПрез новия програмен период 2014 - 2020 г. всички европейски средства ще бъдат усвоявани по изготвения от общинската администрация Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Стара Загора. Той е разработен по Оперативна програма Регионално развитие и обхваща бъдещите проекти, които Общината ще реализира за изграждане на добра градска среда.

Общата им стойност надхвърля 750 млн. лева, съобщи пред журналисти Георги Симеонов, директор на дирекция Устойчиво развитие и евроинтеграция в Община Стара Загора.  В плана са включени около 240 проекта, които очакват финансиране от новите оперативни програми.

Изготвени са инвестиционни проекти за 36 обекта – улици, паркове, градини, обекти от образователната и културната инфраструктура. Те са определени от работна група, назначена със заповед на кмета Живко Тодоров и са включени в разработката на проектното предложение, с което Общината ще кандидатства за финансиране в следващия програмен период.

Всички те се намират в зони с публични и социални функции - Парк Митрополит Методий Кусев, Парк 5-и октомври,Парк Александър Стамболийски, Станционна градина, пешеходна зона по бул. Цар Симеон Велики, площадното пространство около Общината, площад Берое, ГПЧЕ Ромен Ролан, СОУ Железник, ПМГ Гео Милев и др.

След широко обществено обсъждане и анкети с граждани, обществени организации и след одобрение в Общински съвет и от Управляващия орган, са избрани три зони за въздействие, съобщи арх. Иван Кирчев - главен архитект на Стара Загора.

Зоната с преобладаващ социален характер включва кв. Железник, кв. Три чучура, кв.Т ри чучура - север, кв. Три чучура - юг и кв. Казански. Планираният бюджет за реализиране на бъдещи проекти е 201 млн. лв. Част от проектите са за подмяна на водоснабдителната мрежа в кв. Три чучура - север, реконструкция на кръстовището в района на бул. България, бул. Цар Симеон Велики и ул. Кап. Петко войвода, до магазин Била, продължение на ул. Хр. Ботев, изграждане на поливен водопровод за зелените площи и паркове, възстановяване и изграждане на реплика на музея Неолитни жилища и др.

Зоната с публични функции с висока обществена значимост включва централна градска част, парк Митрополит Методий Кусев и Станционната градина. Предвиденият бюджет е 241 млн. лв., като 3,5 млн. лв. са за развитие на фестивален и конгресен туризъм с организиране на 14 иновативни културни събития.

Зоната с потенциал за икономическо развитие включва Индустриална зона - изток и Индустриална зона - запад, като предвидените средства са в размер на 381 млн. лв. Един от проектите е за изграждане на нова пожарна служба за 4 млн. лв. в североизточната част на зоната, заедно с проект за още 4 млн. лв. за закупуване на пожарни коли, съоръжения и екипировка за огнеборците.

Проектите, включени в плана, ще се финансират след постигната договореност между общината и финансиращата програма, стана ясно още днес. В новия програмен период няма да се финансират спортни обекти, но има нов механизъм – Инструмент за финансов инженеринг, който позволява нисколихвен заем за изграждане на такива, съобщиха от пресцентъра на Общината.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |