Събития Фонд за рискови инвестиции се създава от Българската банка за развитие (видео)

Фонд за рискови инвестиции се създава от Българската банка за развитие (видео)

Понеделник, 18 ноември 2013 г., 17:11
Размер на буквите

Българска банка за развитиеБългарската банка за развитие ще възстанови Фонда за рискови инвестиции. Това съобщи изпълнителният директор на държавната банкова институция Билян Балев по време на конференцията Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат.

В момента фондът няма капитал, но амбицията ни е с помощта на банката и на международните донори в него да се наберат около 100 млн. евро, уточни Балев. Тази сума с времето може да бъде удвоена. Фондът ще подпомага финансово компаниите, които имат добър бизнес, но изпитват затруднения към момента. Финансирането ще става чрез включване на Фонда като акционер в дадената фирма.

Средствата във фонда ще се набират от неизползваните пари по програма JEREMIE, каза още Балев. Той коментира, че трите фонда по програма, управлявани от Европейския инвестиционен фонд, засега не функционират пълноценно. Остатъчният ресурс от тях ще бъде допълван и със средства на ББР и на външни донори.

Банката ще насочи усилията си и за подкрепа на малките и средни предприятия. Конкретно за микро предприятията ще се отпускат кредити от 50 до 100 хил. евро с фиксиран лихвен процент за първите пет години. В тях самоучастието на фирмите ще бъде 10%. Крайната ни цел е ББР да стане истински насърчителна банка за малките и средни предприятия, както и за стартиращите микро бизнеси, уточни Балев.

Билян Балев, изпълнителен директор на Българска банка за развитие

Институцията смята да води и различна лихвена политика по региони, както и да предлага допълнително стимулиране извън субсидиите на държавата, стана ясно от думите на изпълнителният директор на Българската банка за развитие.

Нова инициатива на ББР е също и създаването на експортна банка. Това означава, че българските компании, които искат да излязат на външни пазари ще бъдат подпомагани от банката да го направят.

Чрез мостово финансиране ще се подкрепят малки фирми за включването им в европейски проекти. Цели се разработването на правилен механизъм за работа с държавата по отношение на оперативните програми. В момента много компании печелят европейски проекти, но не могат да финансират своето участие. Водим разговори с Министерството на икономиката и енергетиката как да се преодолее това и дали е възможно компаниите да получат предварително финансиране за своите проекти. Според Балев това е начинът фирмите да не се отказват от изпълнението на спечелени от тях проекти с европейско финансиране.

Българската банка за развитие ще предоставя безлихвени кредити на малки и средни фирми, каза по-рано по време на конференцията вицепремиерът Даниела Бобева. Те ще бъдат за определен период години и това все още не е уточнено. Това ще са кредити, с по-дълъг гратисен период, а не че няма да се изплащат. Тези лихви ще се поемат по ОП Конкурентоспособност но за няколко години – три или пет например, обясни Балев.

Това ще се прави по линия на програмите за иновативни технологии и стартиращи бизнеси. В началото безлихвените кредити ще са само за компании от сектора на иновациите.

Репортаж на БНТ от конференцията Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат

Репортаж на БиТВ от конференцията

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |