Събития Върховният комисариат за бежанците се противопостави на бариерите на границите

Върховният комисариат за бежанците се противопостави на бариерите на границите

Петък, 15 ноември 2013 г., 16:15
Размер на буквите

Върховен комисариат бежанци противопостави бариери граници Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) е силно обезпокоен от съобщения, че някои страни от ЕС поставят бариери и принудително връщат търсещи закрила, включително хора, които са избягали от конфликта в Сирия. ВКБООН отправя призив към международната общност и към Европейския съюз за преминаване от защита на границата към закрила на хората.

Ако съществуват практики, при които се предотвратява достъп до територия и процедура за търсещи закрила, ВКБООН призовава държавите да ги прекратят незабавно. Отблъскване от границата и отказ на достъп до територията за търсещи закрила може да ги изложи на допълнителни опасности и травми, съобщиха от пресслужбата на ВКБООН в България.

В България ВКБООН търси повече информация от властите относно съобщения, свързани с действия по границата, с цел ограничаване на броя на бежанците в страната. Според съобщения в медиите от миналата неделя, България е отклонила 100 имигранти на границата и е разположила още 1 200 полицая в граничния район. Въвеждането на бариери, като например огради или други възпиращи мерки, могат да принудят хората да предприемат по-опасни пресичания на граници и да ги направи още по-зависими от услугите на каналджии.

ВКБООН е също притеснен от подобни съобщения за отблъскване от границата на търсещи закрила от Гърция към Турция. ВКБООН се обърна към гръцките власти, да разследват последствията за 150 сирийски бежанци, включително много семейства с деца, за които бе съобщено, че им е отказан достъп на 12 ноември край Еврос. ВКБООН получи информация от местни жители, че групата е била задържана и транспортирана с полицейски коли до неизвестно местоположение и не са прехвърлени към приемателен център. Настоящото им местонахождение не ни е известно.

В Кипър ВКБООН получи съобщения за сирийци, на които е отказан достъп до северната част на страната. ВКБООН продължава работа с правителството, за да бъде осигурен достъп до процедури по предоставяне на убежище за сирийци.

ВКБООН призовава за всеобхватна забрана за връщане на сирийци до съседни страни. Това ще представлява ясен жест на солидарност със страните, които в момента са дом за повече от 2,2 милиона сирийски бежанци. Турция към момента е домакин на най-голям брой сирийци в Европа. Там има повече от 500 хиляди регистрирани бежанци. Връщането на сирийски бежанци в Турция, или друга съседна на Сирия страна, само допринася към предизвикателствата, пред които са поставени правителствата и обществата там, в предоставянето на помощ за бежанците. По същия начин, страните от ЕС с външни граници не бива да бъдат оставени да поемат този натиск сами. Споделяне на отговорността в ЕС трябва да бъде демонстрирано с повече вътрешна гъвкавост на съюза и откритост към истинско споделяне на товара извън съществуващите механизми.

Хора, които са с призната нужда от международна закрила, следва да имат достъп до трайни решения. Това може да включва механизми за справедливо разпределение на признатите бежанци и хора с допълнителна форма на закрила в рамките на ЕС. Също може да бъде евакуация, към определени за това Евакуационни Транзитни Центрове, на базата на съществуващи модели, откъдето могат да бъдат осъществявани усилия за презаселване към страни в и извън ЕС. В допълнение, ВКБООН приветства правото на решение упражнено от някои страни в ЕС, които не връщат всички търсещи закрила към първата страна вход към съюза, и призовава други да последват тази практика, чрез което да демонстрират солидарност със страните по периферията на ЕС. ВКБООН също призовава към изпълнение на всички критерии по регламента Дъблин, включително предвиждащите събиране на семейства.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |