Събития Преките чуждестранни инвестиции в България се стопяват

Преките чуждестранни инвестиции в България се стопяват

Петък, 15 ноември 2013 г., 13:40
Размер на буквите

Преките чуждестранни инвестиции в България се стопяватПреките чуждестранни инвестиции в България намаляват. За периода януари -септември 2013 г. понижението е с 48,47% на годишна база. Размерът им за първите девет месеца на 2013 г. е 785,5 млн. евро. За същия период на предходната година преките чуждестранни инвестиции са били 1,524 млрд. евро, показват данни на Българска народна банка.

Финансовата сметка, която включва преките и портфейлните инвестиции, продължава да се влошава рязко. В абсолютно изражение за първите девет месеца на годината тя е на дефицит от 1,796 млрд. евро. От предварителните данни на централната банка става ясно, че преките инвестиции в страната за септември 2013 г. са в размер на едва 3,8 млн. евро. През за септември 2012 г. сумата е 70,7 млн. евро.

Постъпленията от чужди туристи в страната се увеличават с 2,4% на годишна база до 2,26 млрд. евро за деветте месеца на тази година. За сравнение, за същия период на 2012 г. приходите от чуждите туристи са били 2,54 млрд. евро.

Има по-осезаем ръст на сумите, които българските туристи са похарчили при пътуванията си в чужбина, като за разглеждания период той е 11,57% и сумата достига до 884 млн. евро. За пътуванията си в периода януари - септември 2012 г. българите са похарчили 792 млн. евро.

Данните за износа и вноса на България, обявени от Националния статистически институт през тази седмица, показват, че износът е нараснал с 6,7% през септември на годишна база, а вносът – с 12,8% спрямо същия месец на предходната година. Така вносът изпреварва осезаемо износа, което се случва за пръв път от февруари 2013 г.

Текущата и капиталовата сметка за януари - септември 2013 г. е положителна и възлиза на 1,615 млрд. евро спрямо излишъка от 191,9 млн. евро за същия период на миналата година.

Общият платежен баланс продължава да е отрицателен. За януари - септември 2013 г. той е в размер на минус 248,7 млн. евро спрямо плюс 1,946 млрд. евро за същия период на миналата година.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |